Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
6 Березня 2024

Наші координатори продовжують активно та плідно працювати, протягом лютого зосередили увагу на численних ініціативах та проєктах, спрямованих на покращення життя громади. Тому ми хочемо поділитися деякими з численних та яскравих історій.

680

Наша спільна праця має значний вплив на життя країни загалом. Коли люди об'єднуються для досягнення спільної мети, вони здатні досягати значних змін та покращень у своєму оточенні. 

Наші координатори продовжують активно та плідно працювати, протягом лютого зосередили увагу на численних ініціативах та проєктах, спрямованих на покращення життя громади. Тому ми хочемо поділитися деякими з численних та яскравих історій.

2 лютого в Хмельницькому відбулись обговорення щодо координації спільних зусиль та співпраці зі старостами Хмельницької міської територіальної громади з метою налагодження діалогу з внутрішньо переміщеними особами, які проживають на території громади.

В ході обговорень були визначені ключові аспекти співпраці, серед яких важливе місце займає взаєморозуміння, співпраця між місцевою владою, старостами та представниками внутрішньо переміщених осіб.

Учасники зазначили, що координація спільних зусиль дозволить ефективно розв'язувати питання, пов'язані з адаптацією та соціально-економічною інтеграцією внутрішньо переміщених осіб. Також обговорили умови проживання внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території старостатів, доступ до освіти, медичних послуг та наявні можливості працевлаштування.

Окрім того, обговорили важливість ведення активних сторінок у соціальних мережах з метою надання оперативної інформації, а також створення спільнот для обміну досвідом та підтримки. Також можливість розробки програм і проєктів, спрямованих на поліпшення умов проживання та надання допомоги ВПО.

11 лютого у Здовбиці (Рівненщина) координаторка Ольга Бережна зустрілась з волонтерами, щоб обговорити можливості фандрейзингових подій для збору донатів.

Головним викликом, який назвали учасники, є зменшення активності громадян та втома від щоденних донатів. Адже дійсно, залучення громадян до допомоги військовим з кожним днем стає все важчим.

Для розв’язку цих проблем волонтери вирішили створити подію для збору донатів, яка буде відрізнятись від попередніх й під час зустрічі обговорили ідеї, методи реалізації події, терміни підготовки, необхідні ресурси та можливі виклики.

“Такі заходи - це як нагадування усім, що ми повинні працювати на перемогу всі разом. У нашому регіоні відносно тихо і люди часто забувають про війну, тому важливо їм про це нагадувати. Донати зменшились, а люди виснажені, тому ми створюємо щось нове, якого ще ніколи не робили у Здовбиці - документальний захід ”, - коментує координаторка Ольга Бережна.

20 лютого у Дрогобичі (Львівщина) відбувся тренінг на тему: “Вивчення громадської думки при плануванні громадської та волонтерської активності”. Тренінг відвідали 19 учасників: представники молодіжної ради, студенти ПТУ та ВПУ.

У теоретичній частині учасники дізналися про:

  • те, хто такий лідер;
  • те, чому люди починають займатися волонтерством і громадською активністю;
  • види громадської активності та якими навичками мають володіти активісти;
  • завдання громадської активності;
  • участь у розв'язанні спільних проблем;
  • розробку та реалізацію програм розвитку громади;
  • контроль влади та відстоювання прав громадянина;
  • особливості роботи молодіжних громадських ініціатив/організацій;
  • громадську думку та її важливість при плануванні в громадській діяльності;
  • методи та етапи соціологічних досліджень.

У практичній частині учасники поділилися на дві групи, обрали тему та створили власні короткі опитування, якими обмінювались з іншими групами.

За результатами тренінгу учасники дізналися важливість проведення соціологічних досліджень у власній громаді, можливість проведення соціологічних досліджень власними силами та як використовувати результати досліджень

Наступного дня в Дрогобичі в рамках Форуму Молодіжних рад та ініціативних груп відбулась гра-моделювання на тему «Майбутнє волонтерства в громадах».

Гру-моделювання організувала “Активна Громада” у партнерстві з відділом сім'ї та молоді виконкому Дрогобицької міської ради та Молодіжною радою ДМР за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Такий захід дозволив змоделювати поле майбутнього громади, знайти там місце для волонтерів таким чином, щоб розвиток і громади, і волонтерів відбувався якнайкраще. А також розглянути всіх стейкхолдерів і зрозуміти/побачити/відчути своє місце у нових процесах. Окрім того, що гра є корисною, вона дозволила приємно провести час й придумати щось цікаве.

На заході зібралися 24 учасники, які представляли активну молодь Бориславської, Стрийської, Меденицької, Самбірської, Східницької, Трускавецької та Дрогобицької громад.

Кожному з учасників дісталась унікальна роль, яку вони відігравали до кінця заходу. Учасники приміряли на себе ролі волонтерів, військових, громадських активістів, міського голови, члена громадської ради та пенсіонера.

Гру-моделювання провів Олександр Позній, СЕО дослідницької кампанії «Active group» за методикою «Технології моделювання майбутнього».

Не можемо оминути стороною й успішні кейси ініціатив, які здійснюють свою діяльність в рамках підтримки волонтерських ініціатив ВІ «Активна Громада».

Саме такий захід для кропивничан провела 21 лютого ініціативна група «Екскурс – інформ & Pantheon. Література та мистецтво».

Учасники заслухали інформацію завідувача сектора туризму міської ради Ірини Салової щодо впровадження «Програми розвитку туристичної галузі міста Кропивницького на 2023 – 2025 роки».

Учасники події висловили пропозиції щодо розвитку туризму на період до 2030 року, зокрема:

  • осучаснення реєстру та затвердження списку головних подій громади (фестивалі, ярмарки, форуми);
  • започаткування різноманітних конкурсів, програм для створення позитивного туристичного іміджу громади;
  • здійснення підтримки нових культурних ініціатив;
  • сприяння створенню та популяризації сучасних інтерактивних засобів поширення інформації з застосуванням QR-кодів на основних об’єктах туристичної інфраструктури;
  • здійснення реконструкції набережної річки Інгул та центральної площі міста;
  • підтримка та навчання екскурсоводів.

Під час роботи в групах були подані пропозиції щодо того, як має розвиватись туристична галузь в Кропивницькій громаді протягом 2024 – 2030 років, на основі чого визначили 10 цінностей громади, привабливих для туристів, а також висловили пропозиції щодо талісмана міста.

Посадовці міської ради пообіцяли підтримати пропозиції, які були запропоновані під час публічної консультації з метою підвищення туристичної привабливості та створення сучасного позитивного туристичного іміджу громади, а також висловили готовність співпраці з представниками ініціативи в складі робочої групи з підготовки пропозицій щодо розвитку культури й туризму для Стратегії розвитку громади на період до 2030 року.

Очікування учасників події в цілому були позитивні, вони зазначили, що успіх ініціативи з розвитку туризму в Кропивницькому буде за умови об'єднання зусиль місцевої влади та інститутів громадянського суспільства й активних громадян, адже серед них є чимало творчих, дієвих, готових втілювати зміни вже сьогодні.

25 лютого у Кропивницькому відбулася публічна подія з фандрейзингу: «Разом ми – СИЛА!». Цю подію організувала волонтерська ініціатива, в якій взяли участь близько 30 осіб.

Під час події учасники мали можливість обговорити дуже непрості питання:

  • чому необхідно не припиняти волонтерську діяльність та донатити ЗСУ;
  • якими мають бути волонтери.

Головним компонентом фандрейзингової події «Фрайкор» була творча програма, зрежисована співзасновником волонтерської ініціативи Василем Левицьким. Мотивували до донатів виступи з авторськими піснями ВПО, барда з Баштанки Миколаївської області Віктора Коваленка, аматорського молодіжного гурту «Йоугурт» з вічно актуального твору М.Старицького «За двома зайцями», а також дитячого дуету «Витвори картаті» - а капелла у виконанні Мирослава Левицького та запальної руханки у виконанні його братика Дмитра Левицького.

Кошти збирались під час доброчинного аукціону, де лотами були альбом з авторськими піснями барда Віктора Коваленка, патріотична чашка, блокнот в шкіряній оправі «Активна Громада» та банка меду з хутора «Чорних запорожців». Крім цього, гурт Йоугурт» збирав донати за власноруч зроблені патріотичні сувеніри. Вдалося залучити близько семи тисяч грн.

23 лютого координаторка на Закарпатті Анна Мелеганич провела зустріч з двома волонтерками — Вікторією Шевченко та Юлією Дуб. Разом обговорили стратегії проведення заходів, уточнили програми та напрацювали певні деталі проведення. Усе так, аби зацікавити людей не тільки донатити на ЗСУ, але й самим долучатися до активностей, бути небайдужими.

“Ми тішимося, що можемо підтримувати ініціативи та проводити навчання і далі, тим паче — маючи таких мотивованих друзів-колег. І підтримувати проєкти й ініціативи, які наближають нашу перемогу”, - коментує Анна Мелеганич.

А вже 24 і 25 лютого в Ужгороді громадська організація “Творчі Волонтери” до другої річниці повномасштабного вторгнення провела акції “Фото з Патріотичним янголом за донат” та “Світлодіодний танець”.

Загалом до акції вдалося залучити понад 100 охочих сфотографуватися за донат у скриньку чи на “банку” і разом зібрати 13 з половиною тисяч гривень на авто для Андрія Любки.

Серед тих, хто фотографувався з патріотичним янголом були як місцеві жителі, так і внутрішньопереміщені, багато дітей і військових. Обидві акції мали позитивний вплив на настрій людей та бажання долучатися до спільної справи.

24 лютого волонтерська ініціатива "Карамельна банда" за підтримки ВІ “Активна Громада” провели благодійний ярмарок для збору коштів на 10 дронів. Діти власноруч виготовили смаколики та сувеніри, інші небайдужі громадяни надали свої поробки, а військові - шеврони. Кожен міг обрати собі будь-що та допомогти ЗСУ. Юні волонтери справились на відмінно, оскільки мета була зібрати 10 тисяч, а зібрали майже вдвічі більше - 18 500 грн.

Також у лютому наші координатори продовжували розповсюджувати плакати з історіями мужніх та сильних українців. Раніше ми вже публікували матеріал про них, його ви можете прочитати за посиланням.


Отже, ці історії, сповнені значних сил та енергії, свідчать про те, що лютий був досить насиченим та продуктивним. Такими прикладами ми хочемо показати, що надзвичайно важливо не зупинятись на досягнутому та продовжувати боротись далі, що стає значно легшим тоді, коли ми об’єднані.


Примітка. Місія "Активної Громади": досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту "Республіка". Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.


Авторка матеріалу: Єлизавета Оглобля, комунікаційна менеджерка ВІ “Активна Громада”

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар