Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
25 Листопада 2021

Невеличкий вступ:)

Протягом останніх 2-3-х років моя екологічна свідомість зросла в рази. А все тому, що мала можливість брати участь та організовувати міські толоки, долучати людей до прибирання парків. Також, в рамках проекту про просування реформ, допомагала дітям у вигляді гри відсортовувати сміття. Ще була дотична до діяльності еко-ініціативи “Дро ЕкоЛогічний”, яка відкрила сортувальну станцію в Дрогобичі. І ось вже близько пів року відсортовую сміття вдома і здаю на сортувальну станцію.

Так от, почала я цікавитись додатками, які можуть допомогти мені у цьому процесі. Тут я ще новачок, але спробую і вам дещо порекомендувати. Як і мені порекомендував мій еко-друг Святослав Степ’як, засновник сортувальної станції в Дрогобичі, екоактивіст. Передаю мудрість далі:)

Для початківців в екотусовці на допомогу прийде додаток "Сортуй". Він підкаже, що саме можна здати на повторну переробку, а що, на жаль, переробці не підлягає. Також в додатку можна знайти карту з пунктами прийому вторсировини поблизу, чи підприємствами, які надають послуги з вивезення відходів.

Нещодавно створений додаток "Пакован", покликаний допомогти вам ще у магазині при покупці того чи іншого товару. Тобто ще перед покупкою можна дізнатися, чи після використання продукту упаковку можна буде здати на переробку, чи ні. Ви ще в магазині приймаєте рішення про свою екологічність: або потенційно здати на переробку, або утворити нове сміття. В додатку також є карта пунктів прийому вторсировини (але ще недосконала, бо додаток лише розвивається).

Наступний додаток “goRecycle”. В ньому ви знайдете мапу, на якій визначено пункти прийому технологічних відходів, а саме ламп та батарей. Чому це так важливо? Одна батарейка забруднює близько 20 кв. м. землі або 500 літрів води протягом періоду розпаду. Але перед тим, як прямувати з лампами чи батарейками до відповідного пункту, радимо зателефонувати та перевірити години прийому.

Також, завдяки проекту “Батарейки здавайтеся” я знаю, де можна здавати батарейки в своєму місті, а саме: в Епіцентрі, Сільпо, заправці WOG. Впевнена, у вашому місті у цих закладах також приймають використані батарейки, тож сміливо несіть їх туди.

Я ще на шляху до цілковитої еко-свідомості в цьому споживацькому світі, але маленькі кроки, які здатен зробити кожен, я вже втілила. В мене на черзі ідея про повну відмову від поліетиленових пакетів, хоч здається, що ця місія неможлива, бо на кожному кроці в магазинах, на ринках тобі їх пропонують. Але я вірю, що це реально. Тож тримайте за мене кулаки. Вже підшуковую собі торбинки з тканини.

Розповідайте про ваші екодумки і екоплани, бо ж не просто ви читаєте це. У вас вже мабуть промайнула думка стати на шлях екозвичок:) Діліться!

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар