Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше

Навіщо місцевій раді виконавчий комітет?

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет місцевої ради (далі – Виконком), так само як і відділи, управління та інші створювані радами є їхніми виконавчими органами.

Нерідко громадяни вважають, що Виконком відноситься до місцевих органів виконавчої влади, якими є місцеві державні адміністрації та їх структурні підрозділи. Однозначно ні! Вони відносяться до місцевого самоврядування. А ще деякі громадяни вважають, що виконком має більше прав ніж депутати місцевої ради!? Також ні, адже Положення про виконком та його склад затверджують депутати на пленарному засіданні сесії!!!

Тому Виконком є підконтрольним і підзвітним відповідній місцевій раді.

На який строк утворюється Виконком та в якій кількості?

Виконком, утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Після закінчення повноважень ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу Виконкому.

Кількісний склад Виконкому визначається відповідною місцевою радою, тобто Закон не передбачає мінімальну або максимальну кількість! Це справа кожної місцевої ради!

Яким має бути персональний склад Виконкому місцевої ради?

Персональний склад Виконкому сільської, селищної, міської ради затверджується радою за пропозицією сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - за пропозицією голови відповідної ради.

Виконком місцевої ради утворюється у складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради - голови відповідної ради, заступника (заступників) сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті ради, керуючого справами (секретаря) Виконкому, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб.

До складу Виконкому місцевої ради входять також за посадою секретар відповідної ради, староста (старости).

Очолює Виконком відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради - голова відповідної ради. У Виконкомі сільської ради функції секретаря виконавчого комітету за рішенням ради може здійснювати секретар відповідної ради.

Кому Закон забороняє входити до складу Виконкому?

До складу Виконкому сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради.

Які повноваження має Виконком сільської, селищної, міської, районної у місті ради?

Виконком ради:

1) попередньо розглядає та схвалює проекти місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку, цільових програм з інших питань, прогноз місцевого бюджету, проект місцевого бюджету, проекти рішень з інших питань, що вносяться на розгляд відповідної ради;

2) координує діяльність відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідної територіальної громади, заслуховує звіти про роботу їх керівників;

3) має право змінювати або скасовувати акти підпорядкованих йому відділів, управлінь, інших виконавчих органів ради, а також їх посадових осіб.

Як працює Виконком?

Основною формою роботи Виконкому сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є його засідання. Засідання Виконкому скликаються відповідно сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті ради), а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції - заступником сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (районної у місті ради - заступником голови ради) в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь більше половини від загального складу виконавчого комітету.

Чи входять старости за посадою до Виконкому?

Так, у Ст. 54-1 Закону зазначено, що староста є членом Виконкому сільської, селищної, міської ради за посадою і працює в ньому на постійній основі. Так є в усіх утворених ОТГ!

Чи можна простим громадянам бути присутнім на засіданні Виконкому?

Так, це можливо, таке право мають громадяни України, зокрема жителі відповідної територіальної громади! Однак, бажано попередити заздалегідь про свій намір, із зазначенням мети (письмово або за контактним телефоном місцевої ради), а також потрібно зважити на обмеження, які можуть застосовуватися у зв’язку карантином.

Які є особливості формування кількісного та персонального складу на прикладі центрів новоутворених районів Кіровоградської області - селища Голованівськ, міст Кропивницького, Новоукраїнки та Олександрії, зокрема, хто входить до нього.

Виконком Голованівської селищної ради Голованівського району налічує 13 осіб, крім посадовців, у т. ч. п’яти старост, входить один підприємець https://golovanivska-selrada.gov.ua/vikonavchij-komitet-15-00-30-19-04-2019/

Виконком Кропивницької міської ради налічує – 12 осіб, крім посадовців, у т.ч. староста Новенського старостинського округу, голова громадської організації «Об’єднання ветеранів АТО та військовослужбовців 3-го окремого полку спеціального призначення «Редут», а також, в цьому мабуть і «родзинка» Виконкому нашої міськради, – входження до його складу виконавчої директорки ТДВ "М’ясокомбінат "Ятрань"! https://kr-rada.gov.ua/vikonavchiy-komitet/

Виконком Новоукраїнської міської ради налічує 21 особу, крім посадовців, в т.ч. чотирьох старост, до нього входять два представника громадських рад, поліцейський та пенсіонер.

http://www.nu-rada.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=126:2011-11-17-07-33-36&catid=147:2012-03-23-09-07-59&Itemid=134

Виконком Олександрійської міської ради налічує 17 осіб, зокрема до нього входять три старости, один студент та один ФОП. http://olexrada.gov.ua/category/vkk/sklad_vk

Очікуємо на зворотній зв'язок із вами. Що скажете про роль Виконкому місцевої ради у житті вашої громади?

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар