Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше

Виконком у раді чи рада у виконкомі!?

При вході в будівлю Кропивницької міської ради (в народі – будинок з колонами) розміщено дві вивіски: Кропивницька міська рада та Виконавчий комітет Кропивницької міської ради з однаковим графіком (порядком): час роботи з 8:00 до 17:15, п’ятницю з 8:00 до 16:00; прийом відвідувачів: 9:00 – 11:45 та 13:00 – 16:30, Перерва на обід: 12:00 - 13:00. Вихідні дні: субота, неділя.

У цих Порядках роботи криється невідповідність тому, що написано і тому, що відбувається насправді. А тим більше є нерозуміння деяких посадовців місцевого самоврядування та у більшості громадян: де працюють та в якій будівлі знаходяться посадовці виконкому чи ради?

До речі, під час спілкування з посадовцями, одні говорили у виконкомі, а інші – у міській раді!

Спробуємо розібратись у цій, здавалось досить простій на перший погляд, ситуації.

Розпочнемо з Порядку роботи. Чи є службові кабінети у будівлі, за адресою вул. Велика Перспективна, 41 у 42 депутатів Кропивницької міської ради 8 скликання? Ні, їх не має! Є лише у двох депутатів міської ради - Олега Колюки, який обіймає посаду секретаря міськради та в Михайла Бєжана, заступника Кропивницького міського голови. А решта 40 депутатів приходять у міську раду на засідання постійних комісій та пленарних засідань сесій міської ради у спеціально передбачені для цього кімнати та сесійну залу або в кабінети посадовців, щоб вирішити інші питання. І збираються депутати на сесії не кожного дня і навіть не кожного місяця! Отже, зазначені у вивісці дні та години роботи міської ради (депутатів) не відповідають дійсності!

Тепер щодо виконавчого комітету міської ради. Зазначимо, що він складається з 12 осіб, очолює його Кропивницький міський голова Андрій Райкович. Четверо із дванадцяти членів виконкому мають службові кабінети – згадувані вище Олег Колюка та Андрій Райкович (особливо міський голова суттєво обмежив доступ до свого службового кабінету), а також заступник міського голови Сергій Колодяжний та керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Балакірєва. Чи проводить виконком свої засідання щодня і щотижня – ні! Отже, вісім членів виконавчого комітету не мають своїх персональних службових кабінетів, а тому зазначені дні та години роботи у вивісці є фікцією!

Тепер перейдемо до розгляду більш суттєвого питання: виконком у раді чи рада у виконкомі!?

Звернемось за допомогою до законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Зазначимо, що нині в частини депутатів, посадовців існує думка, що виконавчий комітет, то якась особлива структура і члени виконкому мають більше повноважень ніж місцева рада (її депутати).

Так от, виконавчими органами місцевих рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління тощо! Виконком та відділи, управління, департаменти і т.д. є рівнозначними з виконкомом органами місцевої ради!!! Про це йде мова у ст.. 11 закону «Про місцеве самоврядування в Україні». То чому ж перед входом у будівлю віддали перевагу лише одному виконавчому органу ради – виконкому!? Чому принизили роль інших виконавчих органів ради (відділів, управлінь і т.д.)???

Тим більше всі ці виконавчі органи, наголосимо й виконком, є підконтрольними і підзвітними відповідній місцевій раді. Тобто 12 членів виконавчого комітету Кропивницької міської ради підзвітні і підконтрольні 42 депутатам цієї ради! А не навпаки!

Велике непорозуміння викликає питання про утворення виконавчих органів (управлінь, відділів, секторів тощо) при виконавчому комітеті місцевої ради. Згаданий вище Закон, зокрема ч.3, ст.51 дає право виконавчому комітету міської ради утворити посаду керуючого справами (секретар) виконавчого комітету. Дану посаду у виконкомі міської ради обіймає Світлана Балакірєєва. У ч.2., ст.. 52 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» говориться про повноваження виконавчого комітету, зокрема виконкому міської ради, і там чітко прописано, що виконком координує діяльність відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради! а не органів виконкому!

За результатами моніторингу рішень місцевих рад, ми виявили непоодинокі випадки про затвердження на сесіях рад Положень про управління, відділи виконавчих комітетів. А в ч. 4 ст, 54 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» зазначено, що Положення про відділи, управління та інші виконавчі органи ради (наголосимо ради, а не виконкому!!!) затверджуються відповідною радою.

Ще в окремих місцевих радах є нерозуміння про те, що таке апарат ради. Так от, виконавчий апарат може бути лише у районній та обласній раді (дивись ст..58 закону «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Розвіємо сумніви щодо того, де все таки працюють і ким є посадові особи місцевого самоврядування. У ст.. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», стосовно класифікації посад, іде мова про посади (керуючих справами (секретарів) виконавчих комітетів та інших посадовців управлінь, відділів і т.д. виконавчих органів ради (наголосимо ради, а не виконавчого комітету!)

Посадові особи «правлять бал» у своїх службових кабінетах місцевих рад, зокрема Кропивницької міської ради, а не виконавчого комітету, і тому вивіска з днями і часом роботи й обідньої перерви стосується саме них!

Тому, наша однозначна відповідь: виконавчий комітет у місцевій раді! Саме виконком, разом з іншими виконавчими органами місцевої ради, мають реалізувати, впроваджувати у життя рішення депутатів місцевої ради!!!

І на завершення скажемо, що і виконком, і Кропивницька міська рада знаходяться в Кропивницькій громаді! Будівля за адресою вул.. Велика Перспективна, 41 не належить ні міському голові, ні депутатам, ні членам виконкому! Також вони не розпоряджаються своїми власними грішми, то є гроші громади!

І арка, дороги, тролейбуси і все інше не збудовані чи придбані за їхні кошти! То все - кошти ГРОМАДИ!

А що думаєте ви відносно цього? Що відбувається у ваших громадах? Хто головніший?

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар