Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше

В Дрогобичі немає створеної системи, що забезпечила б екологічно свідоме поводження з відходами і є велике сміттєзвалище, біля якого я живу. Тож, ідея створення станції в мене з'явилася швидко. Я подумав «Якщо не я, то хто зробить щось, аби стало краще?», і з цього почалося розуміння бачення відкриття громадської станції. Ділюсь досвідом.

***

Якщо ви хоче відкрити громадську сортувальну станцію в себе в громаді, потрібно дати відповідь на такі запитання:

Що робити з вторсировиною?

Ви задумались над ідеєю сортувальної станції, тож, швидше за все цей процес у громаді не організований централізовано.

Потрібно перш за все знайти надійного підприємця, який буде забирати вторсировину.

Критерії, на які варто зважати:

підприємець підтримує екоцінності;

має авто;

має або хоче мати налагоджені контакти з підприємствами, які займаються переробкою вторсировини.

Саме від цього підприємця буде залежати, яку вторсировину буде приймати станція.

Де збирати вторсировину?

Тут немає чіткої умови, яким має бути приміщення, може бути, як у нас в Дрогобичі - 3м.кв. Чим більше приміщення, тим більше може бути фракцій для сміття. Якщо буде великий попит від людей приносити вторсировину на станцію, відповідно для цього потрібно буде більше приміщення.

Яке потрібне обладнання?

На початку особливо нічого такого не потрібно, крім великих мішків (їх кількість залежить від кількості фракцій), в які ми будемо складати вторсировину, а також баків. Це в кожної станції індивідуально. Ми поки можемо справлятися вручну. Але чим більшою ставатиме кількість людей, що приходить на станцію, тим швидше з'явиться потреба пресу для вторсировини.

Хто ваша команда?

Ви вже майже втілили ідею в життя. Вам потрібно заручитись підтримкою інших свідомих мешканців. Тут все просто “заразіть” їх своєю ідеєю. У нас це люди різного віку і зайнятості. Це волонтери , які готові допомагати на станції та доносити ідею до інших в громаді. Зараз у нас з цим завданням справляється близько 5 людей. Також волонтери допомагають вести нам комунікаційну діяльність у фб та інстаграмі.

Як побудувати процес відсортовування?

Є два способи. Якщо на станції ми є, то ми з людьми працюємо разом - сортуємо відходи. Ми пояснюємо що в який мішок кидати, як відсортовувати. Якщо нікого на станції немає, людина приносить своє відсортоване сміття, залишає його, і ми вже приходимо і відсортовуємо самі.

Який має бути графік роботи станції?

Графік вашої роботи буде повністю залежати від того, як буде комфортно особисто вам та команді.

Як часто підприємець має забирати вторсировину?

Це залежить від площі станції, яка є в наявності і від кількості вторсировини. В нас це відбувається ситуативно. Тобто, коли назбиралось вторсировини двох-трьох чи більше типів, то ми дзвонимо підприємцю, він приїжджає, зважує, забирає і віддає нам на розвиток кошти за цю вторсировину. Це все в телефонному режимі.

Звідки брати кошти на витрати?

Це кошти з відсортованої сировини, звісно. Зараз на місяць ми збираємо від 60 до 150кг цінної сировини і отримуємо орієнтовно до 500грн. Кошти нам також жертвують люди, які відсортовують сміття.

Ці кошти ми витрачаємо на підтримку та розвиток проекту, наприклад, для пересилки певних типів сировини на заводи для їх переробки чи утилізації.

Деякі ресурси, до прикладу, мішки, дають нам просто так :) люди, які підтримують ідею. Також, привозить мішки чи пакети підприємець.

З попередніх екологічних активностей в місті в мене залишились ресурси (рукавиці, сміттєві пакети, скотч), які я використовую для потреб станції.

Але гроші (хоч їх зараз не багато) ми використовуємо в першу чергу на просвітницьку діяльність. На виручені кошти ми придбали 3 настільні гри: дві для дітей молодших класів і одну для старшокласників. Проводимо презентації для школярів. Також кошти йдуть на банери, інформаційні брошурки та ін речі, що можуть допомогти у поширені ідеї екосвідомості у громаді, бо це і є головна місія ГРОМАДСЬКОЇ сортувальної станції. Люди працюють на станції як волонтери, а це неабиякий ресурс.

В мене зараз ціль зробити зі станції соціальне підприємництво, але про це в інших дописах :)

Пишіть, чи корисна вам була інформація?

Буду радий поспілкуватися і, можливо, почути, як ви поширюєте культуру екосвідомості у ваші громаді.

Опитування
Питання:
Чи є у Вашому місті сортувальна станція?
Варіанти відповіді:
1. Так
2. Ні
Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар