Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше

Законом України "Про статус депутатів місцевих рад" передбачено, що кожен депутат (депутатка) місцевої ради зобов'язаний періодично, але не рідше ОДНОГО РАЗУ НА РІК звітувати перед своїми виборцями за роботу у відповідній раді. Зазвичай депутати публікують свої звіти на сайтах відповідних рад. Однак роблять це не завжди. Частина депутатів звітує про свою роботу у соціальних мережах, має спеціальні "робочі" акаунти. А ще частина може звітувати на зустрічах з виборцями, що під час пандемії COVID-19 та повномасштабної війни зустрічі з виборцями ускладнені, відповідно і шляхів для звітування депутатів ще менше. 

Наприклад, у Дніпропетровській обласній раді частина депутатів періодично не звітує взагалі ні в якому разі. При цьому як у минулому скликанні, так і в нинішньому скликанні посадові особи обласної ради наголошують на тому, що "звітування депутата обласної ради - не є його обов'язком перед обласною радою". Відповідно, на їхню думку, якщо слідувати цій логіці, депутат не зобов'язаний звітувати за свою роботу. Відповідно не буде і ніякого покарання для нього. 

Наголошуємо, що депутати ухвалюють важливі для громад рішення. А в окремих областях та громадах вони отримують гроші на допомогу виборцям, різним закладам і установам. Наприклад, у Дніпропетровській обласній раді кожен депутат може витратити до 750 тис. грн на рік на власний розсуд для допомоги виборцям (матеріальна допомога, закупівля обладнання та інвентарю, фінансування ремонтів тощо). 

А який досвід звітування депутатів у ваших обласних радах та міських/селищних/сільських радах? Як мешканці можуть переконати депутатів звітувати про діяльність? Чи буде покарання для депутатів, які ігнорують вимогу, покладену на них законом?

Фото ілюстративне — на основі аналізу звітів депутатів координаторами Всеукраїнської ініціативи "Активна Громада" за 2019 рік.

Додано файл:

Опитування
Питання:
Чи мають депутати місцевих рад відкрито звітувати про свою діяльність за рік?
Варіанти відповіді:
1. Так
2. Ні
3. Важко сказати
Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар