Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
11 Січня 2022
Тетяна Кавуненко

Ольга Бігдаш, психологиня та керівниця відділу розвитку проєктів “Альфа-Банк України” розповіла про емоційний інтелект та про те, як уникнути емоційного вигорання. 

320

Під час Підсумкового Форуму "Активної Громади-2021", який відбувся 28 грудня, Ольга Бігдаш, психологиня та керівниця відділу розвитку проєктів “Альфа-Банк України” розповіла про емоційний інтелект та про те, як уникнути емоційного вигорання. Нижче - основні тези. 

За словами експертки, якщо раніше показник інтелекту вимірювався показниками логічного мислення, дедукції тощо, то зараз інтелект визначають, як сукупну складову, наприклад, здібності до вивчення мов, до логічного мислення, до навчання тощо.

Емоції – це почуття, але вони впливають і на поведінку, і на реакцію тіла, і на наш психо-емоційний стан. Вони є короткочасними й довготривалими. За рівнем поділяються на легкі та високі.


Це реакція на важливі зовнішні та внутрішні події. 

Емоції можуть бути явищами (наприклад, паніка) або схильностями (наприклад, ворожістю), а також короткочасними (наприклад, гнів) або довготривалими (наприклад, горе). Всі емоції за рівнем виразності страх можуть змінюватись від легкого занепокоєння до жаху чи сорому, від простого збентеження до токсичного сорому. Емоції описуються як такі, що складаються з скоординованого набору реакцій, які можуть включати вербальні, фізіологічні, поведінкові та нервові механізми.


Що ж таке емоційний інтелект? Це, в першу чергу, здатність сприймати, використовувати та керувати своїми емоціями. 

Емоційний інтелект потрібен кожній людині, щоб розуміти свої почуття та потреби. Від розуміння наших потреб залежить, наскільки ми будемо задоволеними та щасливими. якщо ми задовільняємо свої потреби, ми орієнтуємося, що нам потрібно і правильно йдемо по життю, відчуваючи себе комфортно. 

Саме емоційний інтелект може допомогти вам зрозуміти свої почуття, перетворити наміри в дію і прийняти обґрунтовані рішення про те, що для вас найбільш важливо.

Якщо говорити про важливість емоційного інтелекту для лідера, то це важливо тому, що лідер – це такий собі мама або тато колективу. До лідерів висуваються багато очікувань від своїх підлеглих. Розуміння своїх емоцій, розуміння, що емоції можуть підштовхувати нас до дій – це важливий елемент у житті. Емоційна гігієна – це аналіз своїх емоцій за день. 

Інтелектуальних здібностей або вашого коефіцієнта інтелекту (IQ) самих по собі недостатньо для досягнення успіху в житті.

Бо не лише інтелектуальні здібності допомагають реалізовуватись в житті. Тому так важливо розвивати свій емоційний інтелект. Ми самі маємо будувати зону комфорту своїх емоцій. Коли ми розуміємо наші емоції, ми усвідомлюємо, що емоції – це, як хвилі. Наші розчарування, коли наші сподівання не співпадають з реальністю, можуть змусити нас перестати з кимось спілкуватися чи кинути займатися якось справою. Коли емоції нас “несуть”, ми робимо погано, в першу чергу, собі. Емоційний інтелект допомагає поглянути на це, як на процес, який, все одно, рано чи пізно закінчиться. Наприклад, горе, втрата близької людини – це ті емоції, які людині важко пережити самостійно. Часто тут потрібна допомога спеціалістів. 


Розуміючи емоції інших – можна зрозуміти їх мотив. Негативна реакція людини пояснює, що це не те, що хотіла зробити чи почути. Часто на співбесіді зараз запитують, які б емоції хотіла б відчувати людина на роботі, щоб зрозуміти її мотивацію. 


В компаніях, де люди можуть говорити про свої емоції, відчувають себе у більшій безпеці. Після того, як людина проговорила про свої переживання, у людини знижується рівень стресу і вона може далі спокійно працювати. Коли ми проговорюємо свої емоції – вони перестають володіти нами і нам стає спокійніше. 


На особистому рівні емоційний інтелект допомагає нам: 

- спілкуватися з комфортом, не ображаючи почуття;

- керувати своїми емоціями під час стресу чи пригніченості; 

- поліпшувати стосунки з людьми, які нам небайдужі.


На роботі емоційний інтелект може допомогти нам: 

- вирішувати конфліктні ситуації;

- навчати та мотивувати інших;

- створити культуру співпраці.

“Ми не любимо чути емоції інших людей та свої емоції. І не лише негативні емоції, а й позитивні також. Нам здається, що ми керуємо своїми емоціями, коли ми їх придушуємо. Але, коли ми дозволяємо собі виплакатися або щиро посміятися, ми відчуваємо себе наповненими. Коли ми довго не проговорюємо чи стримуємо свої емоції, ми можемо отримати психосоматичні стани: біль, захворювання. Також – це запивання, заїдання емоцій. Це говорить про те, що людина не вміє розуміти свої емоції. Наприклад, коли людину “накриває” якась емоція, вона починає вживати алкоголь. Це говорить про низький рівень емоційного інтелекту”, – говорить пані Ольга. 


Що робити? Вчитися усвідомлювати свої емоції. 


Ми не завжди вміємо усвідомлювати свої емоції, звертати на них увагу. У нас часто немає на це часу. Ми не звикли це робити. Вчасне усвідомлення своїх емоцій є важливим. Ми часто обмірковуємо, що нам робити, замість того, що ми відчуваємо. 

Що робити? Вчитися відповідати на запитання: “що я зараз відчуваю?”.


Обмежуючі переконання. Нам здається, що ці переконання допомагають нам стримувати свої емоції. Ми всі люди, всі маємо емоції. І важливо дати собі можливість їх переживати.


Що робити? Навчитися досліджувати свої установки та заборони на емоції. Дати собі можливість відчувати та переживати будь-які емоції. 


Характеристика емоційного інтелекту.

В першу чергу, це самосвідомість. Це вивчення власних психічних та фізичних особливостей, пізнання самого себе. Вони починаються в дитинстві та продовжуються все життя. Важливо проводити самоаналіз. Можна вести щоденник своїх емоцій. Це важливо проводити саморефлексію, щоб просунутись по роботі. Важливо розуміти: що я відчуваю? що відбувається? що я хотів би відчувати?


Найбільш широким та доступним способом самопізнання вважається пізнання інших людей. Даючи їм показники, розбираючись у мотивах їхньої поведінки, ми порівнюємо себе з тим, що коїться з іншими. Але це дає можливість зрозуміти свою відмінність, в чому саме вона полягає. 



Засоби самопізнання:

- самозвіт, наприклад, щоденник.

- перегляд фільмів, читання книг. 

- вивчення психології. 

- використання психологічних тестувань. 

- медитація. 


До спеціальних засобів пізнання себе відноситься робота з психологом:

- індивідуальні консультації;

- групова робота;


Характеристика емоційного інтелекту – саморегуляція. Це здатність емоційно реагувати на життєві події соціально прийнятним чином. Це сукупність процесів спостереження. 

Вона є необхідною умовою для соціалізації та залежить як від культури суспільства, так і від соціального контексту ситуації. 


Характеристиками саморегуляції є: продуманість, комфорт у змінах, цілісність і здатність сказати «ні».


Характеристика емоційного інтелекту – мотивація. Це здатність до досягнення мети заради факту її досягнення. Це спонукання до дії. Зазвичай, мотивовані люди мають високий рівень інтелекту. 

Наприклад, святкування перемог – підвищує мотиваційну мотивацію колективу.


Характеристика емоційного інтелекту – емпатія. Це здатність враховувати почуття інших під час прийняття рішень і здатність співпереживати людям. 


Є люди, які мають низький рівень емпатії. Це залежить від нейронних зв’язків. Це залежить від того, в якому оточенні ми виросли. В результаті чуйні люди зазвичай чудово вміють керувати стосунками, слухати та спілкуватися з іншими. Вони уникають стереотипів та надто швидких суджень і живуть дуже відкрито та чесно.


Характеристика емоційного інтелекту – соціальні навички. Це всі здібності, які ми використовуємо для спілкування та взаємодії з іншими людьми, як словесно, так і без слів, за допомогою жестів, мови тіла та нашого особистого вигляду. Зазвичай, легко розмовляти з людьми з хорошими соціальними навичками. Замість того, щоб спочатку займатися власним успіхом, вони допомагають іншим розвиватися і сяяти. 

Ті, хто володіє сильними соціальними навичками, як правило, є командними гравцями. 


На що впливає емоційний інтелект?

Ваша успішність у школі чи на роботі. Високий емоційний інтелект може допомогти вам орієнтуватися в соціальних складностях на робочому місці, а також – керувати іншими та мотивувати. 

Ваше фізичне здоров’я. Якщо ви не в змозі керувати своїми емоціями, можливо, ви не зможете справитися із стресом. 

Ваше психічне здоров’я. Неконтрольовані емоції та стрес також можуть вплинути на ваше психічне здоров’я, роблячи вас вразливими до тривоги та депресії. Якщо ви не можете зрозуміти, заспокоїтися або керувати своїми емоціями, вам також буде важко побудувати міцні стосунки. 

Ваші стосунки. Розуміючи свої емоції та як їх контролювати, ви краще можете висловити, що відчуваєте, і зрозуміти, що відчувають інші. Це дозволяє вам ефективніше спілкуватися і налагоджувати міцніші стосунки як на роботі, так і в особистому житті. 

Ваш соціальний інтелект. Бути в гармонії зі своїми емоціями служить соціальній меті, з’єднуючи вас з іншими людьми та навколишнім світом. Соціальний інтелект дозволяє відрізнити друга від ворога, виміряти інтерес іншої людини до вас, зменшити стрес, збалансувати вашу нервову систему через соціальне спілкування, і відчувати себе коханим і щасливим.


Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.


Авторка: Тетяна Кавуненко, керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада”

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар