Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше

Інститут “Республіка” через мережу “Активна Громада” починаючи з 2015 року працює над посиленням участі громадян у прийнятті рішень щодо активізації громадян та впровадження важливих для суспільства реформ

155
Історія успіху Кропивницький
Фото: Історія успіху Кропивницький

Активізація громадян, участь їх у прийнятті рішень та обговорення реформ у суспільстві на сьогодні є вкрай важливими. Саме системний підхід до відстоювання інтересів громадян на різних рівнях може забезпечити довгоочікуваний розвиток країни та добробут населення. Саме до цього Інститут “Республіка” планує продовжити спонукати громадян через ряд активностей. І зараз ми вже можемо констатувати, що в громадах уже є відчутні зміни.

Тож, сьогодні будемо говорити про Кропивницький та Кіровоградську область.

У 2020 році регіональні координатори ВІ “Активна Громада” допомогли започаткувати 3 ініціативи громадян, які наразі мають завершальний результат. Загалом до ініціатив долучилися 48 громадян.


Результати, досягнуті завдяки роботі ініціативних груп:

1. Здійснено благоустрій прилеглої до житлових будинків території у м. Кропивницькому: впорядковано та пофарбовано дитячу криту пісочницю, пофарбовано лавки, дитячі гойдалки, висаджено на клумбах квіти.

2. Облаштовано в селі Єгорівка Новоукраїнської міської ОТГ спортивний майданчик для ігрових видів спорту: футбол, волейбол та баскетбол, а для вболівальників – встановлено лавки.

3. Біля ставка у селі Мар’янопіль Новоукраїнської міської ОТГ облаштовано зону відпочинку, зокрема, розміщено волейбольний майданчик, встановлено альтанку, мангал, вздовж берега встановлено стилізовані під пеньки стільчики для риболовлі.


До всіх ініціатив долучилися підприємці (забезпечили пісок на дитячі пісочниці, фарбу), представники деяких політичних партій надавали фарбу, пензлики, рукавиці. Місцева влада надавала фінансову підтримку ініціативам громадян. Про ініціативи громадян повідомлялося в соціальних мережах та на сайтах місцевої влади та місцевих організацій політичних партій.

Так, до прикладу, ініціативні групи жителів сіл Єгорівка, Мар’янопіль та Кам’яний Міст 22 жовтня 2020 року відкрили ще дві локації, які відтепер слугуватимуть жителям громади місцями для відпочинку.

– Ініціативна група жителів села Єгорівка, під керівництвом Наталії Коваленко, реалізували міні-проєкт “Облаштування спортивного майданчика для ігрових видів спорту”. Біля дитячої локації, створеної минулого року, встановили спортивний майданчик для гри у футбол, волейбол та баскетбол, а для вболівальників – поставили лавки.

– Біля ставка у с. Мар’янопіль активісти облаштували зону відпочинку (керівник проєкту – Валентина Рачкован). Тепер усі охочі можуть тут не тільки насолоджуватися красою природи, а й пограти у волейбол, комфортно посидіти з друзями в альтанках, приготувати щось смачне на мангалі чи повеселитися з дітьми на майданчику. Не забули й про любителів порибалити – для них поставили вздовж берега стилізовані під пеньки стільчики.

Джерело фото: Новоукраїнська міська рада

Регіональний координатор ВІ “Активна Громада” у місті Кропивницькому Анатолій Стоян зазначає, що “поняття “активізм” для нього – це позиція людини бути причетною до змін в своїх громаді”.


“Діяльність ВІ “Активна Громада” впливає на життя мешканців міста завдяки проведенню інформаційно-просвітницьких заходів на злободенні теми, підтримці ініціативних груп громадян, розвитку дебатних клубів серед студентської молоді, а також залучення їх до публічних консультацій та подання пропозицій до Карт Розвитку Громади”, – каже пан Анатолій.

За його словами, мотивувати людей брати активну участь у суспільно-політичному житті своєї громади/міста/країни, потрібно через створення ініціативних груп громадян, надання менторської допомоги та пропаганду історій успіху.

Громадський активіст із Катеринівської сільської ОТГ Кропивницького району Сергій Міценко ділиться власним досвідом роботи ініціативної групи в громаді:

«Багато залежить від визначення ідеї, навколо якої в ініціативу згуртовуються люди, а також від підтримки місцевої влади, адже разом краще змінювати життя в своїй громаді. А ще дуже важливо розповідати іншим громадянам про історії успіхів суспільної роботи ініціативної групи», – наголосив пан Сергій.



Контакти:

Регіональний координатор ВІ “Активна Громада” у місті Кропивницький:

Анатолій Стоян, e-mail: anatoliy.stoyan@gmail.com

тел.: 067 792-98-42

Сторінка у Facebook “Активна Громада Кіровоградщини”: https://www.facebook.com/groups/1821128648147105

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Авторка: Тетяна Кавуненко, керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада”

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар