Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
9 Серпня 2022

Триває сто шістдесят сьома доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

171

Про нас: Ініціатива «Активна Громада», започаткована активістами Інституту «Республіка» після Євромайдану (2014 рік), яка зосередилася на активізації та залученні українців до процесу прийняття рішень. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити не менше 1% громадян до прийняття рішень та просування реформ в Україні на системній основі для добробуту українських громад. На сьогодні ми працюємо в 30 громадах України.

Україна коротко:

Триває сто шістдесят сьома доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація без суттєвих змін.

На останньому ворог здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Катеринівка, Середина-Буда і Мезенівка на Сумщині.

З метою уточнення положення підрозділів Сил оборони противник вів повітряну розвідку БпЛА в районі сіл Гай, що на Чернігівщині та Шалигіне Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти обстріляли із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Рідне, Соснівка, Прудянка, Слатине, Питомник, Руська Лозова, Петрівка, Чепіль, Печеніги, Слобожанське. Завдали авіаудару біля Верхнього Салтова.

На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, намагається вести штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. З метою сковування дій наших підрозділів та недопущення перегрупування продовжує систематичні обстріли позицій вздовж лінії зіткнення. Веде перегрупування підрозділів Східного військового округу, що діють на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Маяків, Григорівки, Пискунівки, Верхньокам’янського, Платонівки та Серебрянки, а також авіаудар біля Григорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти задіяли для вогневого ураження артилерію і танки в районах населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Соледар, Зайцеве, Торецьк, Яковлівка, Білогорівка, Покровське, Кодема та Майорськ. Завдали авіаційних ударів поблизу Вершини, Веселої Долини, Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки та Спірного.

Ворог пішов на штурм в районі Спірного, потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив.

Також окупанти намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Соледар. Після вогневого ураження від наших захисників загарбники швидко змінили свої плани та накивали п’ятами. Втрати ворога уточнюються.

Також противник намагався провести розвідку боєм в районах населених пунктів Підгородне та Бахмут, успіху не має, відійшов.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступ в напрямках Яковлівки, Бахмута та Зайцевого, успіху не має, з втратами відійшов. Противник має частковий успіх в напрямку села Вершина.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли райони населених пунктів Авдіївка, Піски, Невельське, Нетайлове, Красногорівка та Новобахмутівка. Завдали авіаударів біля Мар’їнки, Красногорівки, Новоселівки та Авдіївки.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксувалися обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новомайорське, Велика Новосілка, Степногірськ, Оріхів, Щербаки та Новосілка.

Авіацію ворог задіяв біля Великої Новосілки, Щербаків, Новосілки, Вугледара та Павлівки.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Активізувались дії ворожої армійської авіації.

Окупанти вели обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Миколаїв, а також населених пунктів Степова Долина, Лимани, Шевченкове, Мирне, Киселівка, Широке, Зелений Гай, Біла Криниця, Нікополь, Князівка та Добрянка. Ворог завдав авіаударів поблизу Білої Криниці, Андріївки, Осокорівки та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Білогірки, Мурахівка, Новоолександрівки, Шевченкового, Миколаївки та Кобзарців.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.


Північні області

Київ

В Києві для учнів закладів середньої освіти кваліфіковані тренери проведуть навчання правилам мінної безпеки.

Київська

У Бучі поховали 15 цивільних, тіла яких не вдалося опізнати. З них — 14 чоловіків та 1 жінка. 8 чоловіків знайшли в Мироцькому, вони були закатовані і розстріляні. На всіх тілах є сліди тортур, поранення в голову і грудну клітину. Тіла досліджували в Бучанському морзі. Про це повідомила радниця міського голови Бучі Михайлина Скорик-Шкарівська.

За підтримки спонсорів мешканці багатоквартирного будинку на вул. Катерини Білокур в Ірпені відновили знищену російською артилерією покрівлю.


У мережі з’явилося фото зруйнованого обстрілами житлового будинку в Ірпені, на якому господар вивісив український прапор.

Гурт "Друга ріка" та Коля Сєрга відвідали сьогодні Ірпінь.

Із перших днів повномасштабного вторгнення в кожній громаді Київщини створені гуманітарні штаби. Там працюють пункти видачі одягу, медикаментів та продуктових наборів. Спочатку вони були орієнтовані на допомогу всім, хто цього потребував.


Житомирська

​У Житомирі волонтери-азербайджанці передали авто для Збройних сил України. Цього разу закрити один із найзатребуваніших запитів військових взялися представники місцевої ради азербайджанців, які з перших днів повномасштабного вторгнення займаються волонтерством.

Житомирянин Артем Сохацький почав виготовляти футболки із зображенням військових та продавати через соцмережі – гроші йдуть на Збройні сили України. Загалом волонтер разом із колегами допомагає армії з початку повномасштабної війни.

8 серпня загинув житель Ємільчиного, справжній воїн, герой Шелетецький Руслан Миколайович. Про це повідомила Ємільчинська селищна рада.

Координаторка ВІ “Активна Громада” здійснювала підготовку для проведення арт-терапії.


Чернігівська

Вночі російські війська обстріляли Семенівську громаду на Чернігівщині. Вогонь вели із мінометів та реактивної системи залпового вогню, 8 та 10 прильотів відповідно близько 2-ї години дня та 3-ї ночі.

Діти разом з дорослими у Прилуках організовують збір грошей для ЗСУ. Вони створили дитячий блокпост та влаштовують мініконцерти.

Уряд Тайваню надав Чернігову пів мільйона доларів на відновлення пошкодженої інфраструктури.

Під час відпрацювання прикордонної території, яка тимчасово перебувала під окупацією військ російської федерації, поліцейські виявили поблизу одного з сіл Ріпкинської громади сховок зі зброєю та боєприпасами. Все знайдене поліцейські вилучили. Зброю та боєприпаси в подальшому було передано на потреби Збройних Сил України.

Чернігівці, які є власниками приватних житлових будинків, що постраждали під час активних бойових дій зможуть отримати допомогу. Розмір одноразової матеріальної допомоги залежатиме від ступеня пошкодження оселі.


Сумська

Вчора на Сумщині почали будувати нову переправу через Ворсклу. Планують збудувати переправу за 3 тижні. Нею зможуть рухатись автомобілі та пішоходи.

У Глухові судитимуть завідувачку навчального закладу, яка виправдовувала військових РФ. Жінка схиляла своїх підлеглих до проросійської позиції, заперечувала факт того, що російські військові вбивають, ґвалтують та катують місцеве населення України.


Східні області

Харківська

Вночі близько 2:00 ворог завдав ударів по Холодногірському та Індустріальному районах міста. У Холодногірському окупанти пошкодили готельно-ресторанний комплекс. Ще один удар зафіксовано на відкритій території в Індустріальному районі, пошкоджено елементи транспортної та критичної інфраструктури.

Протягом минулої доби російські окупанти обстрілювали населені пункти Богодухівського, Чугуївського, Харківського, Лозівського та Ізюмського районів області.

У Богодухівському районі через обстріли горіло поле з пшеницею, фермери власноруч погасили пожежу, яка знищила 3 гектарів урожаю. У Чугуївському – знищили склад з насінням.

Протягом доби на Харківщині від обстрілів окупантів загинула 1 людина, поранення отримали 5 мирних мешканців.

1 загиблий та 1 поранений внаслідок вчорашнього ранкового обстрілу Харкова з РСЗВ.

По області госпіталізували 4 людини: жінку 71 років в Чугуївському районі, чоловіків 72 та 45 років в Дергачівській громаді, зазнав поранень 59-річний чоловік у Кутузівці. Стан двох пацієнтів - тяжкий.

На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. На Харківському напрямку ворог обстрілює позиції наших захисників з артилерії та танків, використовує авіацію.


Донецька

На Донецькому напрямку, за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації, ворог проводить наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагається артилерійським вогнем витіснити українські підрозділи із зайнятих рубежів.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли біля Григорівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Закітного та Івано-Дар’ївки.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Водяного, Пісків, Невельського, Новоселівки, Красногорівки і Сухої Балки. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Мар’їнка, Красногорівка, Новоселівка, Авдіївка.

Ворог вів наступальні бої неподалік Красногорівки та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.

За 8 серпня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Часовому Яру, Новоселівці Першій та Мар'їнці. Ще 19 людей отримали поранення.

З 24 лютого росіяни вбили 703 мирних жителя Донеччини, поранили ще 1817. 

Триває обов'язкова евакуація населення з Донеччини.

Сьогодні евакуаційним поїздом область покинули 349 людей, із них 69 дітей та 9 осіб з обмеженими можливостями. До опалювального сезону в області має залишитися якнайменше людей. 


Краматорськ

В громаді було чутно далекі вибухи. Про постраждалих чи руйнування не повідомлялось.

Начальник військової адміністрації Краматорська Олександр Гончаренко провів нараду з керівниками підприємств торговельного обслуговування населення. Він зустрівся з представниками найбільших підприємств змішаної торгівлі, реалізаторами фармацевтичних та медичних препаратів, що досі продовжують надавати послуги населенню міста. Головною темою наради стало обговорення проходження у місті зимового періоду. Учасники наради дійшли згоди щодо консолідації взаємодії комунальних служб, енергетиків та підприємств критичної інфраструктури у разі виникнення різного роду проблемних питань.

В громаді розповсюджуються чутки стосовно закриття центрів видачі гуманітарної допомоги. Однак ці чутки не відповідають дійсності.

Загалом ситуація залишається тривожною.

Координатор ВІ “Активна Громада” продовжує займатись координацією роботи центру видачі гуманітарної допомоги та евакуації населення.


Покровськ і Покровський район

Минула доба у Покровській громаді пройшла відносно спокійно. Фактів щодо постраждалих та руйнувань не зафіксовано.

Мешканці продовжують підтримувати військових. Так, керівниця гуртка з Покровська разом з дітьми шиє балаклави для ЗСУ.

До Покровська продовжує надходити допомога від мешканців ЄС. Сьогодні заступники міського голови передали військовослужбовцям двох батальйонів, які несуть службу в Пісках та Авдіївці, чоловічі шкарпетки. Їх було придбано за кошти, що назбирали школярі польського міста Гданськ.


Бахмут

На Бахмутському напрямку зафіксовано ворожий вогонь артилерії у бік Соледара, Кодеми, Білогорівки, Бахмутського, Виїмки та Вершини. Біля останнього, а також Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки і Спірного противник задіяв авіацію.

Окупанти намагалися провести розвідку боєм в районах населених пунктів Івано-Дар’ївка, Веселе, Яковлівка та Бахмут. Українські воїни завдали вогневого ураження та змусили загарбників тікати. З таким же результатом ворог вів наступ неподалік Зайцевого.


Луганська

В окупованому Луганську використовують різні методи примусової мобілізації місцевих жителів. Так, загарбники почали влаштовувати нічні засідки біля під'їздів.

Через примусову мобілізацію шахти Луганщини на межі закриття.


Південні області

Херсонська

Російські військові обстрілюють села Токареве, Іванівка, Князівка, Ольгине, Осокорівка, Любимівка, селища Нововоронцовка та Архангельське. "Градами" та артилерійськими установками знищили приватні будинки, є поранені та загиблий. Також згоріло 15 гектарів посівів пшениці біля села Тамарине Бериславського району. У Брилівці загорівся ангар для зберігання зерна на території елеватора.

За минулу добу українські правоохоронці відкрили 24 кримінальні провадження щодо воєнних злочинів російської армії.

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну, на Херсонщині зруйновано 896 кілометрів доріг державного значення, 590 кілометрів доріг місцевого значення та 14 мостів. На їх відновлення необхідно близько двох мільярдів гривень. Про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Ярослав Янушевич.

Окупаційна влада пропонує чотири тисячі рублів усім батькам, чиї діти від 0 до 18 чи до 23 років будуть навчатися очно в Херсонській області.


Миколаївська

Зранку, 9 серпня, близько 7 ранку ворог обстріляв околиці міста. Попередньо без жертв та постраждалих.

Під постійними ворожими обстрілами знаходяться населені пункти Галицинівської громади. Вчора вдень внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків у Галицинівському лісовому урочищі сталася пожежа хвойної підстилки та лісових насаджень.

Сьогодні зранку з 06:30 під обстрілами було село Лимани. Попадання переважно по околицях села.

Вчора у першій половині дня під обстрілами перебувало село Шевченкове Шевченківської громади.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Вночі близько 03:00 обстрілів зазнало Березнегувате. Пошкоджено житлові будинки.

Вчора вдень були обстріли за межами села Поляна Широківської громади. У результаті влучань відбулися займання полів.


Одеська

День в області пройшов відносно спокійно. Загроза ракетних обстрілів зберігається

8 серпня близько 10.00 години, у небі над Одещиною силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено крилату ракету морського базування типу "Калібр" випущену з підводного човна у Чорному морі.

Мер Одеси Геннадій Труханов провів телефонну розмову із Послом Італії в Україні паном П’єр Франческо Дзадзо. Пан Посол запевнив, що у Італії є тепле ставлення до Одеси і італійці будуть брати безпосередню участь у допомозі місто.

Люди згуртовані та активні, займаються волонтерством, приймають участь у благодійних акціях.

Координаторка ВІ “Активна Громада” надавала інформацію громадянам стосовно отримання психологічної, соціальної та гуманітарної допомоги.


Центральні області

Кіровоградська

В громаді лунала повітряна тривога, була загроза ракетного удару по Кропивницькому. Наразі ситуація в громадах спокійна та контрольована.

9 сepпня внoчі нa Кіpoвoгpaдщину пpибув чepгoвий eвaкуaційний пoтяг з переселенці Дoнeцькoї oблaсті. Ця гpупa eвaкуйoвaних пpибулa дo Кpoпивницькoгo. Більшість людeй — жінки, діти, літні люди, хвopі тa мaлoмoбільні гpoмaдяни. Дeхтo зaхoпив із сoбoю чoтиpилaпих улюблeнців. Психoлoги і pятувaльники бeзпoсepeдньo нa пepoні вoкзaлу дoпoмaгaли людям пepeнeсти peчі, дoмaшніх твapин. Людям пoхилoгo віку тa oсoбaм з інвaлідністю, які нe мoгли пepeсувaтися бeз стopoнньoї дoпoмoги, pятувaльники дoпoмoгaли дістaтись нaмeтів для відпoчинку, aвтoбусів чи кapeт швидкoї дoпoмoги. Дaлі людeй пepeвeзли дo місць тpивaлoгo пpoживaння, визнaчeних oблaснoю aдміністpaцією.

18 серпня у Голованівській громаді оголосили День довкілля, всіх охочих запрошують долучатися до озеленення та прибирання територій. Всіх мешканців, підприємців, керівників та працівників підприємств, установ і організацій, депутатів та членів виконкому просять підтримати ініціативу та долучитися до прибирання та озеленення територій підприємств, прибудинкових та придорожніх територій, власних земельних ділянок та місць загального користування.

10 серпня у Кропивницькому розпочне роботу Координаційний центр допомоги внутрішньо переміщеним особам з Луганської області. У центрі переселенці зможуть отримати консультативну і первинну правову підтримку та зареєструватись на отримання гуманітарної допомоги. Свої запитання жителі Луганщини можуть поставити з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 13:00 по телефону «гарячої лінії» – 099 530 75 96.

Координатор ВІ “Активна Громада” працював в Гуманітарному центрі для внутрішньо переміщених осіб (формував пакети з продуктовими наборами та предметами гігієни).


Полтавська

У Полтаві готують до відкриття 44 навчальні заклади. Із 33 тисяч дітей, які ходили до школи минулого року, не всі матимуть змогу навчатися офлайн. Кількість дітей, яка навчатиметься у школі, відповідатиме кількості місць в укриттях. До очного навчання першочергово залучатимуть першачків, четвертокласників, а також перехідні класи. Водночас, відповідно до даних системи Prozorro, нині щонайменше у половині шкіл міста ремонт укриттів ще не розпочався. 

На Донеччині загинув старший солдат і футболіст 25-річний Віталій Тіщенко з Машівської громади. Віталій був учасником двох чемпіонатів Полтави у складі «Ворскла АТО» та «Аврора». У складі останнього став чемпіоном BVS CUP-2021. 

Загинув 40-річний Владислав Пугач, сержант, розвідувального взводу окремої десантно-штурмової бригади.

Захищаючи Україну, загинули воїни з Полтавщини - Олександр Щербань з Диканської громади та Сергій Мартинов з Семенівської громади. 

Кременчуківець з позивним «Ангел» несе службу в Національній гвардії України та навчає військовій справі. Зокрема, вчить правилам та навичкам ведення бою, які рятують життя на полі бою. 

Команда ВІ “Активна Громада” Полтави перерахувала кошти на рації для військових з Полтавщини. Мета - якнайшвидше закрити збір, бо ворог не чекає.


Жмеринка

Ситуація в громаді загалом стабільна.

Представники тероборони патрулювали ключові об'єкти.

Сьогодні стало відомо про загибель ще одного героя з громади, завтра оголошено день жалоби.

Вчора був дуже напружений день. За добу пролунало 7 повітряних тривог. Після прильотів ракет недалеко від Вінниці громадяни були досить збентежені.

Більшість батьків проти офлайн навчання, хоча адміністрації готують навчальні заклади до відкриття.

Координаторка ВІ “Активна Громада” поширювала інформацію про збір коштів для Збройних сил України.


Хмільник та Хмільницький район

Протягом доби лунали сирени повітряної тривоги.

Відповідно до статей 8, 19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» та у зв’язку із введенням та продовженням воєнного стану в Україні, начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов підписав наказ №1413 «Про заборону полювання на пернату дичину».


Західні області

Львівська

В області зростає кількість хворих на COVID-19. У лікарнях перебуває 111 пацієнтів. Новий штам коронавірусу Омікрон ВА.05, який у липні виявили в Україні, на Львівщині підозрювали у 30 людей. Із Центру громадського здоров’я Мінохорони здоров'я на Львівщину надійшли результати: у жодної особи нового штаму не підтвердили. Натомість ідентифікували штам Омікрон ВА.2, який вже фіксували в Україні.

Двома евакуаційними потягами у Львів з епіцентрів бойових дій прибула ще 161 людина.

До Перемишля зі Львівщини вирушили 747 осіб.

Гуманітарної допомоги на понад 12 мільйонів гривень передав Львівщині Готельний холдинг Польщі.

Найнеобхіднішим для проживання у гуртожитках переселенців забезпечать за сприяння уряду Польщі та Державного агентства стратегічних резервів Республіки Польща. Йдеться про понад 1,5 тисячі ліжок, 3 тисячі комплектів постільної білизни та інших речей, необхідних для облаштування побуту. Допомогу отримають понад півтори тисячі людей.

У межах обласної програми реалізації інфраструктурних проєктів на Львівщині ремонтується 20 гуртожитків, де зможуть оселитися ті, хто втратив домівку.

Ще два автомобілі додано до 1000 автомобілів свободи в межах ініціативи Максима Козицького.

Координаторка ВІ “Активна Громада” 8 серпня провела арт-терапевтичне заняття із внутрішньо переміщеними особами та місцевими мешканцями у Дрогобичі.


Рівненська

Загальна ситуація - відносно спокійно, станом на 18:00 повітряних тривог не було.

Сьогодні голови територіальних громад Рівненщини отримали каски 1-го класу, які передадуть військовим. Так, 1554 каски закупили за кошти обласного бюджету із співфінансуванням 57-ми громад області. Загалом для забезпечення спорядженням військовослужбовців із обласного бюджету виділено 41,4 мільйони гривень, у тому числі 24,7 мільйони гривень надійшло від територіальних громад.

Бугринська громада придбала автомобіль для Збройних сил України. Щоб придбати автівку Volkswagen, яка коштувала понад 82 тисячі гривень, долучилися усі небайдужі: мешканці громади, бізнесмени, працівники різних підприємств та установ. Транспортний засіб завантажили продуктами харчування та необхідними речами і вже доставили на передову. 

Звання "Почесний громадянин міста Рівного" у 2022 році отримають виключно родини рівнян, які загинули під час повномасштабного вторгнення військ рф в Україну. Таке рішення прийняла міська влада. Сім'ям загиблих також нададуть грошову допомогу від міста. 

Команда ВІ “Активна Громада” Рівного провела арт-терапевтичний майстер-клас з розмальовування імбирного печива. До заходу долучились як діти, так і дорослі.


Кам’янець-Подільський

На сайті міської ради з'явилося оголошення про оздоровлення дітей за кордоном - деталі від Департаменту соціального захисту населення.

Українська соціальна академія збирає заявки на грантову програму для поліпшення соціальної інфраструктури для внутрішньо переміщених осіб і приймаючих громад. Грантова програма розрахована на представників громадських, релігійних та благодійних організацій на місцях, які найбільше розуміють потреби громад, в яких вони працюють, та цільових груп, з якими мають довготривалу співпрацю. Для участі у конкурсі потрібно заповнити форму реєстрації.

Координатори ВІ “Активна Громада” провели захід по арт-терапії "З піснею через увесь світ" для студентів релокованих у місто вищих навчальних закладів з Харкова та Сєвєродонецька.


Чернівецька

Наразі безпекова ситуація у Чернівецькій області повністю контрольована.

Буковина попрощалась із відважним захисником України, який ціною власного життя відбивав російський наступ: старшого сержанта Олега Баланецького в останню дорогу провели в селі Подвірне.

У Чернівцях волонтерка Ольга Топиркіна робить окопні свічки для солдатів Збройних сил України. Ними можна зігрітися, підсушити одяг, приготувати їжу та освітити приміщення. Жінка передала на фронт приблизно 700 штук. 

У Чернівцях у поліклініці №1 запрацював кабінет психологічної та соціальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб.


Закарпатська

Харківський футбольний клуб "Металіст" релокувався на Закарпаття.

Підняті грядки для людей з інвалідністю майстрували волонтери закарпатського осередку молодіжного руху «Будуємо Україну разом» в Ужгороді. У таких людей є вдосталь ідей, що висаджувати на високих грядках.

В Ужгороді відбувся круглий стіл «Економіка в умовах війни: виклики та можливості».

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар