Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше


88

Про нас: Ініціатива «Активна Громада», започаткована активістами Інституту «Республіка» після Євромайдану (2014 рік), яка зосередилася на активізації та залученні українців до процесу прийняття рішень. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити не менше 1% громадян до прийняття рішень та просування реформ в Україні на системній основі для добробуту українських громад. На сьогодні ми працюємо в 30 громадах України.

Україна коротко:

Триває сто сьома доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На півночі України ситуація суттєвих змін не зазнала.

На Харківському напрямку противник намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони України в напрямку Державного кордону. Агресор обстріляв наші підрозділи, з метою сковування їх дій, із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Харків, Кринична, Гусарівка, Байрак та Чепіль.

Підрозділи противника ведуть підготовку до відновлення наступу на місто Слов’янськ. Ворог обстрілював з артилерії райони населених пунктів Долина, Червона Поляна, Нова Дмитрівка, Грушуваха та Дібрівне.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк та створення умов для блокування наших підрозділів. Бої тривають. Противник здійснював обстріли із артилерії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Тошківка, Золоте та Гірське.

На Бахмутському напрямку ворожа вогнева активність фіксувалася неподалік Нью-Йорка, Золотого, Врубівки, Комишувахи, Берестового і Луганського.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних дій не вели. Здійснили обстріли із застосуванням мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Авдіївка, Тоненьке, Невельське, Мар’їнка, Оріхів, Опитне та Новобахмутівка.

На Лиманському напрямку ворог активних бойових дій не вів. Продовжує закріплюватись в районі Святогірська. Проводить заходи для продовження наступу в напрямку Лиман – Слов’янськ. Здійснив обстріл неподалік Дронівки та Серебрянки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону. Ворог продовжує заходи з удосконалення фортифікаційного обладнання другого та третього рубежів оборони. Здійснює заходи маскування.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника та стійко тримати оборону на всіх напрямках.

Північні області

Київ

До Києва прибув міністр оборони Великобританії Бен Воллес. На зустрічі з Володимиром Зеленським, він заявив, що Великобританія бачить здатність України витіснити загарбників з Донбасу.

Депутати Київради позбавили столицю Білорусі Мінськ статусу міста-побратима.

В столиці відновлюють культурне життя. Опера на Подолі розпочне концертний сезон зі сценою у бомбосховищі.

Київська

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування злочинів рф проти України відвідала Київщину з офіційним візитом. Представники комісії побували в Ірпені та Бучі для того, аби зафіксувати факти порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших злочинів, вчинені російськими військовими в Україні.

У населених пунктах Київської області продовжується відновлення інфраструктури, зокрема соціальних об’єктів та житла.

У Дмитрівці будують перші п‘ять будинків для людей, які лишилися без житла через бойові дії. Це роблять за кошти меценатів.

Розмінування триває. За минулу добу піротехніки знешкодили 368 вибухонебезпечних предметів. А всього за весь час – 40 706.

Житомирська

У Житомирі підтримують людей, які втратили житло через бойові дії. Так, міська рада надає щомісячне відшкодування на оренду житла.

14 червня об 11:00 біля центрального входу Обласної наукової бібліотеки ім.О.Ольжича (Новий бульвар, 4) відбудеться відкриття літнього табору Благодійного фонду «Карітас-Житомир» для дітей з родин ВПО. Дітлахи з 6 до 14 років будуть розподілені за віком у два загони. На малечу чекають різноманітні майстеркласи, ігри, забави, тренінги тощо. Зареєструватися можна за посиланням

Станом на сьогодні в регіоні бойові дії не ведуться. Військові Збройних сил України займають оборонні позиції на півночі Житомирщини, вздовж кордону з Білоруссю та кожної хвилини готові дати відсіч можливому наступу білоруської армії.

Житомирська міська рада виділила субвенцію 2 млн. грн. на потреби військових.

Люди обговорюють інформацію, щодо значного збільшення кількості поранених та загиблих бійців.

Державну зрадницю з Чуднівщини, яка здавала ворогу позиції Збройних сил України, взято під варту без права застави.

Координатор ВІ “Активна Громада” Житомира займається реалізацією Люблінської програми в Україні щодо підтримки українців з інвалідністю.

Чернігівська

Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні населені пункти Чернігівської області з території рф. З 07:20 до 07:40 спостерігачі зафіксували 11 вибухів зі ствольної артилерії в напрямку Грем’яча. З 08:15 до 08:20 в напрямку Михальчина Слобода зафіксовано 10 вибухів, ймовірно з міномета калібру 120 мм. Близько 09:30 також надійшла інформація від місцевого населення про 2 вибухи (приходи) в районі 08:50-08:55 по Грем'ячу імовірно з міномета калібру 120 мм.

Майже половина промислових підприємств відновили роботу на Чернігівщині. Також повертається частина підприємств, що релокувалися в безпечніші регіони. Втім, більшість бізнесу ще не запрацювала повну потужність.

Триває розмінування. За минулу добу піротехніки вилучили 167 вибухонебезпечних предметів. Всього з початку воєнних дій - 27299.

Сумська

Вночі 10 червня росіяни здійснили три мінометні обстріли прикордоння Сумщини. Військові рф випустили близько 20 мін калібру 120 мм з боку російських населених пунктів Зерново та Страчово Брянської області. Ще 1️0 боєприпасів, випущених з боку російського села Поповка Курської області, розірвалися у Шосткинському районі близько 11.00.

Понад 2 тонни продуктів доставили волонтери до населених пунктів на півночі області, яка постійно потерпає від обстрілів.

Східні області

Харківська

Минулої доби росіяни знову тероризували населення Харкова та області обстрілами з артилерії та РСЗВ. Під удар потрапив Шевченківський район Харкова та Харківській, Чугуївський, Ізюмський та Богодухівський райони області. Пошкоджені будинки, склади, об'єкти інфраструктури. Горіли хвойні ліси та лісосмуги. Протягом доби 2 цивільних загинули, 15 поранені.

У смт Печеніги госпіталізували 6 людей, 1 загиблий. У смт Мала Данилівка - 2. У Золочеві 5 госпіталізованих, 1 загиблий. У Вишневому 1 госпіталізований. У с. Грушуваха госпіталізований 12-річний хлопчик.

На лінії зіткнення просування ворога не було. На Харківському напрямку ворог зосереджений на обороні. На Ізюмщині ворог поповнює запаси та перегруповує сили. Наші захисники продовжують завдавати окупантам відчутних втрат у живій силі і техніці.

Донецька

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито сім атак ворога, знищено десять танків, сім артилерійських систем, чотири бойові броньовані машини, три спеціальні броньовані автомобілі, чотири одиниці автомобільної техніки та склад з боєприпасами противника. Підрозділами протиповітряної оборони збили п’ять безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

Від початку вторгнення росіян в Україну внаслідок обстрілів та бомбардувань на Донеччині загинули 489 мирних мешканців, поранено 1256.

За 9 червня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 в Авдіївці та 1 у Новоукраїнці.

Краматорськ

Дій ворога у місті не зафіксовано.

Збройні сили України та бійці тероборони готуються до зустрічі ворога.

Ситуація в громаді залишається тривожною.

Координатор ВІ “Активна Громада” продовжує координувати роботу гуманітарного центру.

Покровськ і Покровський район

Протягом доби ворог обстрілював населені пункти на лінії розмежування.

Мешканці обстріляного міста Мар’їнка гостро відчувають гуманітарну катастрофу: в спеку майже відсутня питна вода. Поліцейські екіпажу «Білий янгол» організували виїзд до місцевої криниці. Їм допомагали місцеві мешканці. Разом з правоохоронцями чоловіки набрали воду в порожню тару та завантажили в авто.

Минула доба у громаді пройшла відносно спокійно. Постраждалих та руйнувань немає. У штатному режимі працюють комунальні служби. Повідомлень про надзвичайні події на території Покровської ТГ не надходило.

У Покровській громаді продовжується видача гуманітарної допомоги. На сьогоднішній день за адресами вже розвезено 5 тисяч продуктових наборів. Отримують їх пільгові категорії населення та переселенці за списками, які було складено старшими житлових багатоповерхівок та квартальними міста. За словами місцевих мешканців, така допомога є суттєвою та життєвонеобхідною.

В Удачненській громаді Покровського району приймають переселенців.

Лікарі з Великої Британії вчили покровчан надавати першу медичну допомогу в разі отримання важких поранень. Це вже не перший подібний тренінг для старших будинків та активних жителів міста. 

10 червня у Покровську передали легковий автомобіль Honda та мікроавтобус для захисників України. Цей необхідний транспорт був придбаний завдяки волонтерам та небайдужим мешканцям громади. Автомобіль Honda продав один мешканець за низькою ціною, власник знаходиться за кордоном. Таким чином він вирішив допомогти громаді.

Завершено досудове розслідування стосовно мешканця м. Покровська, який підозрюється у поширенні матеріалів, що містять виправдовування збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, вчиненому повторно (ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України). Досудовим розслідуванням встановлено, що у березні-квітні 2022 року 46-річний чоловік, використовуючи власний акаунт в одній із соціальних мереж, неодноразово поширював інформацію на підтримку збройної агресії рф та підконтрольних їй незаконних збройних формувань проти України. У розповсюдженому зловмисником контенті виправдовувались злочинні дії окупантів, які обстрілювали мирні міста Донеччини, у тому числі м. Маріуполь. Обвинувальний акт спрямовано до Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська.

Бахмут

На Бахмутському напрямку окупанти активно застосовують оперативно-тактичну та армійську авіацію. Підрозділи противника намагались вести штурмові дії у напрямку населених пунктів Ниркове та Миколаївка. Українські воїни завдали вогневого ураження. Окупанти з втратами відійшли.

Ворог намагався провести розвідку боєм у напрямку населених пунктів Нагірне і Берестове. Отримавши відсіч росіяни відійшли.

Противник веде наступ у напрямку Воздвиженка - Роти, має частковий успіх, закріплюється на зайнятих рубежах.

Координатор ВІ “Активна Громада” займалась пошуком людей для плетіння маскувальних сіток для Збройних сил України.

Волноваха

За останні 2 дні росіяни обстріляли Ольгинку фосфорними боєприпасами і реактивними системами залпового вогню “Град”, в результаті одна жінка загинула.

З Хлібодарівської громади окупанти вчора за списками без причини забрали людей і повезли в невідомому напрямку. Лише з одного села Вільне вивезли 40 мешканців (до війни там всього 500 людей проживало). Забрали бабусь та дідусів 80 років, батьків, людей після операції, які потребують перев'язки, дітей залишили одних (наприклад дитину 17 років лишили з дитиною 4 років). Загалом окупанти забрали людей в 10 автобусах. Повідомили, що це фільтрація, але де саме та як проходитиме нічого сказано не було. Хати з яких забрали людей, пов'язали червоною стрічкою. Наразі зв'язку та інформації, що з цими людьми, немає. Складали списки мери (комендатура) окупантів.

Люди, які проживають на окупованих територіях громади, кажуть якусь нісенітницю: "В нас все добре, обстріли були, так, люди загинули, ну а що, це нормально, війна ж". Води немає, люди вірять, що поставлять фільтра і будуть давати питну воду з затопленого кар'єру. Газу немає, але люди вірять, що опалення буде взимку.

Загальна ситуація вкрай негативна. Донецьк обстрілюють росіяни. Люди, які їдуть туди за їжею, в лікарню тому що більше нікуди, потрапляють під обстріл. Росіяни кажуть, що це ЗСУ, але люди їм не вірять, бо це фізично не можливо з тої зброї, яка є в Україні на разі.

Координатор ВІ “Активна Громада” запускає в роботу ресурсний центр, розробляє з підлітками ідеї квесту по туристичним об'єктам Умані, шукає партнерів для іншої діяльності. Відправила пакунки з речами до селищ Вінницької громади для матусь з дітьми.

Маріуполь

Окупанти завезли нову партію російських підручників - 10 тисяч примірників. Серед підручників для всіх класів - прописи, російська мова, російське читання або література.

Луганська

Бої тривають у Сєвєродонецьку, в Гірській та Попаснянській громадах. Росіяни намагалися вести штурмові дії у напрямку Ниркового та Миколаївки. Українські воїни завдали їм вогневого ураження – окупанти з втратами відійшли. Утім, зруйновано ще дев’ять будинків. Відбито ворожий штурм й на північно-західній околиці Тошківки.

Сєвєродонецьк тримається, однак росіяни нищать все на своєму шляху. Внаслідок їхніх обстрілів згорів один з символів міста - Льодовий палац.

Зафіксовані руйнування 15 будинків в Оріховому, шістьох – у Врубівці, чотирьох – в Лисичанську, ще чотирьох – у Гірському. Серйозних руйнувань зазнало селище Синецький на околиці Сєвєродонецька.


9 червня українські військові знищили базу бійців ПВК «Вагнера» на території тимчасово окупованої Луганщини.

Учора рятувальники доставили населенню Луганщини 32 тонни води та гуманітарні набори. Крім того, дві тонни продуктів харчування та питної води надано мешканцям селищ Вовчоярівка та Лисичанське.

Південні області

Запорізька

Російські окупанти ймовірно планують вийти на адміністративний кордон Запорізької області, і для цього не полишають спроб відновити наступальні дії, зокрема на Запорізькому напрямі. Про це повідомляє Генштаб Збройних сил України.

Стали відомі подробиці щодо відведення російських військових з блокпостів у Мелітопольському районі. У деяких громадах, де відбулось так зване “відведення”, зайшли нові військові, тобто була здійснена ротація. Нові призначенці - це представники самопроголошеної ДНР, які намагаються продовжити терор над місцевим населенням. Про це оголосив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Ворог продовжує блокувати евакуацію жителів з окупованих територій до регіонів, підконтрольних Україні.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, в Запорізькій області звільнені з російського полону 200 осіб. 121 цивільна особа продовжує перебувати в полоні у окупантів.

У чотирьох районах Запорізької області ( Василівський, Бердянський, Мелітопольський та Пологівський) діятиме подовжена комендантська година. Вона розпочнеться о 22.00 годині 11 червня 2022 року та закінчиться о 05.00 годині 13 червня 2022 року.

Миколаївська

За добу дев'ятого червня на Миколаївщині поранення отримали 15 людей. Під обстріли потрапили Миколаївський та Баштанський райони — Широківська, Інгульська, Березнегуватська, Первомайська громади. За минулу добу внаслідок російських обстрілів зайнялося дві пожежі.


Одеська

В Одесі запрацювала служба психологічної підтримки. Щодня за номером 0 800 333 161 волонтери безкоштовно надають психологічну допомогу людям по всій Україні. З кінця березня на лінію вже звернулося понад 1010 громадян.

День в громаді пройшов спокійно, але зберігається небезпека щодо ракетних обстрілів.

Вночі було чутно як працює протиповітряна оборона.

Також проводяться активні навчання військових. Оперативне командування "Південь" повідомляє, що вибухи, які було чутно вдень та ввечері - це навчання.

Всі одесити, кожен на своєму місці, роблять свій внесок і наближають перемогу України. Про це сказав мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв'ю журналісту японської телерадіокорпорації NHK.

Люди досить згуртовані та активні займаються волонтерством, приймають участь у благодійних акціях.

Загалом ситуація напружена через небезпеку ракетних обстрілів.

Координатор ВІ “Активна Громада” надавала інформацію стосовно отримання психологічної соціальної та гуманітарної допомоги. Провела арт-терапевтичний захід - "Розпис еко-торбинок".

Центральні області

Дніпропетровська

Вранці 10 травня агресор завдав ракетного удару по Дніпровському району. Сильних пошкоджень зазнало аграрне підприємство.

3 громади Криворізького району ворог обстріляв з артилерії. У селі Велика Костромка Зеленодольської громади осколкове поранення отримала 41-річна жінка, їй надано медичну допомогу. Пошкоджено житловий будинок, горів сінник та господарча споруда. У селі Українка Апостолівської громади ворог влучив у гараж та в господарчу споруду. У Широківській громаді рятувальники продовжують обстеження.

Ситуація у Дніпрі залишається стабільною. Міське господарство працює злагоджено. Проте у місті не вистачає пального, тому сповільнюється робота комунальних підприємств.

Координаційний штаб волонтерів нині розподіляє два великі палети медикаментів і медичних матеріалів на центри для переселенців і людей на окупованих територіях. В коробках найнеобхідніше — турнікети, термоковдри, медикаменти різного спектру, бетадиновий розчин, бинти, стерильні рукавички, протигрибкові мазі, антибіотики, шприци тощо.

З початку повномасштабної війни дніпровські медичні заклади беруть до своїх лав медиків-переселенців. На сьогодні там працюють 109 спеціалістів, що вимушені були покинути рідні домівки. З них 57 лікарів, 34 – середній медичний персонал, 9 – молодший медичний персонал і 9 – технічний персонал. Усі вони приїхали в місто з гарячих точок України.

В Дніпрі переселенець із Маріуполя через депресію намагався накласти на себе руки. Його врятували.

Кіровоградська

В області оголошувалась повітряна тривога.

Загалом ситуація в громаді спокійна і контрольована.

У Кpопивницькому підготовка до нового опалювального сезону залишається пеpшочеpговим завданням для міської влади Кpопивницького. На цьому наголосив голова Кіровоградської ОВА Андpій Pайкович.

До Кіровоградщини продовжують прибувати переселенці із областей, де тривають активні бойові дії, а також із регіонів, звільнених від рашистських окупантів. Радниця начальника ОВА Валентина Кулачко повідомила, що за минулу добу в область прибуло і залишилось на постійне місце проживання 521 внутрішньо переміщена особа із Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської, Миколаївської, Харківської, Київської та Чернігівської областей, виїхали з Кіровоградщини – 330 осіб. На Кіровоградщині на постійне місце проживання залишилося уже 80 156 громадян, з них 23 478 – діти.

Днями у Кропивницькому відбулися змагання з міні-футболу “Суперкубок волонтерів”, на яких вдалося зібрати 31 тис грн. Організатори прийняли рішення розділити ці кошти порівну між двома волонтерськими організаціями: “Разом ми Сила” та “Krop:hub”. В організації “Разом ми Сила” до отриманих коштів 15 500 грн додали коштів від небайдужих людей та придбали ще одне авто для захисників України.

У селі Дмитрівка Кропивницького району відбувся ІХ Відкритий інклюзивний турнір з настільного тенісу, присвячений пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола. В рамках заходу проводиться Акція по збору коштів на підтримку Збройних сил України. Кошти направлятимуться одному з військових підрозділів, військовослужбовці якого звернулися з проханням допомогти у придбанні автомобіля. Кубок турніру виборола команда з міста Сміла, яка посіла І місце. На завершення заходу організатори підвели підсумки акції по збору коштів для Збройних сил України – було зібрано 14 тисяч 140 грн.

Координатор ВІ “активна Громада” надавав переселенцям з Краматорська консультації щодо отримання документів про статус внутрішньо переміщених осіб, а також інформацію про наявні ресурси роботодавців обласного центру та навколишніх громад.

Полтавська

Ніч пройшла не дуже спокійно: була одна повітряна тривога. Все обійшлося.

На кордоні Полтавщини та Сумщини український літак збив ворожу ракету.

На Полтавщині правоохоронці підозрюють у скоєнні злочинів у складі організованої групи чотирьох осіб, серед яких депутати. (https://t.me/my_gotovi_poltava/4971)

На Полтавщині майже 13 тисяч дітей планують зарахувати до перших класів. Заклади освіти області готуються до нового навчального року. Сам процес зарахування до шкіл продовжено до 23 серпня, а умови зарахування спрощені. Також очно відновлена робота 35 дитячих садків – уже 1 124 дитини відвідують заклади.

Команда ВІ “Активна Громада” Полтави сьогодні зустрічала багатодітну родину, яка прибула з Харківської області. Командою забезпечено місце для безкоштовного проживання сім’ї - Решетилівка, що на Полтавщині. Родину буде супроводжено до місця перебування.

Вінницька

У Вінницькій області внутрішньо переселені особи отримують гуманітарну допомогу, яку надає Японія. 


Минула доба у Хмільницькій громаді пройшла відносно спокійно. У штатному режимі працюють комунальні служби. Повідомлень про надзвичайні події на території Хмільницької ТГ не надходило.

10 планшетів, 2 ноутбуки та 22 хімічні комплекти знову відправлять на передову, щоб військові Збройних сил України могли впевнено захищати країну від ворожих атак. Ці високотехнічні та захисні засоби на прохання міського голови Миколи Юрчишина в якості гуманітарної турботи направила до Хмільника команда Представництва Help Heroes of Ukraine в Україні (м.Львів).

Координатори ВІ “Активна Громада” Хмільника та Хмільницького району готувалися до проведення чергового заходу.

Західні області

Львівська

На Львівщині спокійно. За минулу добу двома евакуаційними потягами у Львів прибуло 278 вимушених переселенців.

Львівський обласний Держархів оголосив збір документів і свідчень про російсько-українську війну. Небайдужих громадян просять надсилати спогади та матеріали на адресу: вул. Підвальна, 13, м. Львів, 79008 та електронну пошту Державного архіву Львівської області: archive_lviv@arch.gov.ua

На Львівщині допомогають переселенцям. У Шпиталі Шептицького у Львові надають безкоштовні медичні консультації для внутрішньо переселених осіб. Переселенці можуть звернутися до терапевта, невролога, травматолога, психолога та гінеколога. Також є можливість зробити ЕКГ-дослідження, УЗД органів черевної порожнини, молочних та щитоподібних залоз. https://www.prostir.ua/?news=bezkoshtovni-medychni-ta-psyholohichni-konsultatsiji-dlya-vpo-u-lvovi

Мальтійська служба допомоги відкриває в області літній табір для дітей-переселенців. Табір «Орден Скарбової гори» діятиме в одному із сіл неподалік Львова. Кожна зміна триватиме 10 днів.

Для дітей підготували насичену пізнавальну програму та комфортний простір для проживання. Табір призначений для дітей 11-16 років, а участь у ньому безкоштовна. Зареєструватися у табір можна за посиланням.

У Львові розпочався Перший Всеукраїнський волонтерський форум «Формула ефективної співпраці». Він об’єднав навколо себе сотню волонтерів, а також представників влади та бізнесу, аби ті поділились досвідом роботи у час війни. 

Львівщина започатковує Ігри волонтерів. 11 червня, у Львові на стадіоні «Динамо» вперше в Україні проведуть спортивні змагання серед об’єднань волонтерів. Кожна команда налічуватиме 20 учасників. Волонтери змагатимуться у мініфутболі, волейболі, корнхолі та стрільбі з пневматичної зброї. Організатори врахують досвід пілотних змагань та згодом проведуть змагання за відкритою формою зголошення.

Рівненська

Загальна ситуація - відносно спокійна, повітряних тривог не було.

Військові Збройних сил України патрулюють кордон з білоруссю. Представники тероборони патрулюють та чергують на блокпостах.

Сьогодні Рада оборони області дозволила відвідувати ліс для збору дикоросів у Рівненській області. Діятимуть обмеження лише на визначених прикордонних територіях області. (https://www.facebook.com/100051812558464/posts/570793567991057/)

Рада оборони області прийняла рішення щодо вилучення автомобілів в період воєнного стану: надати дозвіл Національній та патрульній поліції вилучати автомобілі лише визначеного переліку, який надається за посиланням.

На Рівненщині відбуваються навчання сил тероборони. 


Координатори ВІ “Активна Громада” провели зустріч з партнерами щодо проведення майбутнього заходу. Також координатор допомогла модерувати інтеграційний захід в молодіжному просторі, який проводився спільно з молоддю з категорії внутрішньо переміщених осіб.

Хмельницька

Хмельницький

Команда з 27 комунальників Хмельницького відправилася до Чернігова на два тижні щоб допомогти цьому місту ліквідувати наслідки руського міра. Вони продовжують відновлювати понівечені чернігівські будинки. Cьогодні, з міського бюджету виділили понад 2 мільйони на військові витрати. Від початку війни з бюджету міста на допомогу війську спрямували 25 мільйонів гривень.

Благодійний концерт просто неба напередодні влаштував оркестр обласної поліції. Для хмельничан колектив виступив вперше від початку повномасштабного вторгнення росії. Мистецьку акцію організували для того, аби підтримати керівника оркестру Віктора Шайду. Чоловік разом із двома синами зараз на передовій.

88 батальйон територіальної оборони відзначив річницю з дня створення. З нагоди річниці військовослужбовців було нагороджено відзнаками обласної військової адміністрації з врученням подарунку. Також бійцям подарували супутниковий термінал Starlink, який стане їм у нагоді для виконання бойових завдань.

Координатори ВІ “Активна Громада” зустрілись із керівництвом Староушицької ТГ. На зустрічі обговорили аспекти розвитку громади у теперішніх умовах та розвиток туристичного напрямку під час повномасштабної війни.

Кам'янець-Подільський

У Кам’янці-Подільському відкрили Центр освіти для ВПО, в якому охочі можуть підготуватися до нової роботи. Перші групи за спеціальностями перукаря, майстра манікюру, кравця та флориста вже розпочали навчання. Після успішного завершення курсу учасники отримують сертифікати, які допоможуть знайти роботу. Наразі понад 15 осіб вже виявили бажання здобути нові професійні навички. Набір ще триває. Можна також пройти курси електрозварювальника, плиточника, фотографа, баристи чи візажиста тощо. Зареєструватися можна тут.

У Кам’янці-Подільському, в сквері Танкістів, переносять танк радянської армії в інше місце для зберігання. Топонімічна комісія рекомендує розробити концепцію цього скверу як парку Героїв, де б ушановувалася пам’ять Героїв і захисників України в усі часи.

З початку активної фази війни громада забезпечила вимушених переселенців, які офіційно зареєструвалися на пунктах розселення, 230 тисячами обідів і вечерь. У цьому напрямку триває співпраця з Червоним Хрестом.

Загалом ситуація в громаді контрольована. З початку війни в Кам’янці-Подільському працевлаштовано 137 чоловік з різних регіонів України. 20 роботодавців вже отримують компенсацію від держави за кожного внутрішньо переміщеного працівника, з них 11 юридичних осіб та 9 фізичних осіб-підприємців.

Координатори ВІ “Активна Громада” для проведення виставки малюнків дітей з Ізраілю завезли і встановили стенди у Виставковій залі. Перерахували благодійні внески на генератори для Збройних сил України. Передали засоби гігієни одній з мешканок міста на прохання її сусідів. Під час проведення благодійного аукціону на підтримку армії "Свій за свого" книгу регіонального координатора Славка Полятинчука "Повернення Тараса Бульби" було продано за 500 гривень.

Чернівецька

Наразі у Чернівецькій області безпечно. Представники силових структур в посиленому режимі цілодобово охороняють спокій буковинців і гостей краю.

Буковина провела в останню дорогу трьох захисників - старших солдатів Володимира Бойка, Ігоря Горанчука та солдата Дениса Морараша.

Міжнародна організація захисту прав людей з інвалідністю «Disability Rights International» допомагатиме буковинцям. Організація проводитиме навчання для працівників соціальної сфери та підтримуватиме батьків, які виховують особливих дітей.

Волонтери Вижниччини передали гуманітарну допомогу у Запорізьку область. Туди військовим направили продуктові набори та засоби гігієни.

На Буковині поліцейські провели навчання для дітей: неповнолітні захоплено слухали про роботу поліцейських, розглядали спецзасоби та приміряли амуніцію.

Закарпатська

У дев’яти областях України стартував спільний проєкт Міністерства освіти і науки України та ЮНІСЕФ. Ініціативу реалізують благодійний фонд «Розвиток футболу України» спільно з Українською асоціацією футболу та за підтримки Дитячого фонду УЄФА. Проєкт покликаний завдяки спорту допомогти постраждалим від війни дітям та підліткам 6–16 років. До заходів також залучена Закарпатська асоціація футболу.

Студент Ужгородського національного університету Ігор Рижак, який зараз воює у складі 128-ої закарпатської бригади, складав держіспит на передовій. Про це повідомив завідувач кафедри журналістики Євген Соломін.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 21 789 переселенців, які тимчасово проживають в Ужгороді, отримали статус внутрішньо переміщеної особи. Про це повідомляє департамент соціальної політики Ужгородської міської ради.


Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар