Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
21 Червня 2022


130

Про нас: Ініціатива «Активна Громада», започаткована активістами Інституту «Республіка» після Євромайдану (2014 рік), яка зосередилася на активізації та залученні українців до процесу прийняття рішень. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити не менше 1% громадян до прийняття рішень та просування реформ в Україні на системній основі для добробуту українських громад. На сьогодні ми працюємо в 30 громадах України.


Україна коротко (дані ЗСУ):

Триває сто вісімнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не зафіксовано. Зберігається загроза ракетних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник продовжує інженерне обладнання прикордонних районів та мінування місцевості. Обстріляв з мінометів та артилерії райони населених пунктів Середина-Буда, Миропілля, Юнаківка Сумської області та Грем’яч на Чернігівщині.

На Харківському напрямку противник вів повітряну розвідку в районах населених пунктів Руська Лозова, Черкаська Лозова та Питомник. Артилерійські обстріли фіксувалися поблизу Харкова, Перемоги, Верхнього Салтова, Старого Салтова, Чепіля, Рубіжного та Старої Гнилиці. Окрім того, РСЗВ застосовано по районах населених пунктів Коробочкине, Мосьпанове та Кутузівка.

Артилерійські обстріли фіксувалися в районах населених пунктів Богородичне, Велика Комишуваха, Грушуваха, Долина, Петрівське, Завгороднє, Протопопівка, Пришиб, Карнаухівка, Вірнопілля, Червоне, Довгеньке та Краснопілля. Окупанти завдали авіаційного удару поблизу Дібрівного.

На Донецькому напрямку противник перегрупувався з метою посилення для подальших дій на Бахмутському напрямку. Крім того, виявлено формування зведених підрозділів.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів, обстрілював позиції наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Донецьке, Стародубівка, Миколаївка та Пришиб.

На Сєвєродонецькому напрямку тривають бойові дії у місті Сєвєродонецьк.

Ворог здійснював вогневий вплив із танків та артилерії неподалік Сєвєродонецька, Лисичанська, Воронового, Мирної Долини та Гірського.

Ворожу спробу розвідки боєм у напрямках Метьолкіне – Воронове та Метьолкіне – Сиротине українські воїни грамотно відбили. Противник відійшов.

Окупанти закріплюються в населеному пункті Устинівка, ведуть наступ у напрямку Білої Гори, мають частковий успіх, бойові дії тривають.

На напрямку Тошківка – Підлісне ворог оволодів населеними пунктами Підлісне та Мирна Долина, закріплюється на зайнятих рубежах. Також, має частковий успіх в районі населеного пункту Гірське.

Штурм у напрямку Високого українські воїни успішно відбили.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв райони Берестового та Комишувахи. Вів наступ у напрямку Олександропілля – Комишуваха. Успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів. Обстріляв території поблизу Красногорівки, Гострого, Новоандріївки, Гуляйпільського та Новосілки.

Північні області

Київ

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, у якій запросив останнього відвідати Україну. Речник Орбана Берталан Хаваші повідомив, що розмова стосувалася переважно європейської інтеграції України, прийняття в Угорщині українських біженців та "інших сфер українсько-угорської співпраці". За його словами, угорський прем'єр запевнив у підтримці кандидатського статусу України і виступив за "якнайшвидше усунення бюрократичних перешкод на шляху членства України в ЄС". Орбан буде підтримувати цю позицію і на саміті ЄС 23-24 червня. 

Київська

На Київщині знешкодили майже 44 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Цього літа у 23 територіальних громадах області працюватимуть 33 табірні зміни для дітей 6-17 років.

Відбулася зустріч делегації з Австрії з Київською військової обласною адміністрацією, під час якої виокремили два напрями: стратегічна підтримка та поточна підтримка України. Зокрема, обговорили участь у проєктах, що забезпечать відбудову найбільш пошкоджених інфраструктурних об'єктів Київської області та надання техніки для забезпечення роботи медичної та рятувальної служб.

Житомирська

У Житомирі попрощалися із загиблим військовим Романом Бойком.

Бюджет Житомирської області має отримати більше 5,6 мільйонів гривень за розміщення переселенців у комунальних закладах.

У Житомирі за кошти місцевого бюджету закупили квадрокоптери та передали їх Збройним силам України.

Люди масово обговорюють вибухи, які лунають зі сторони столиці.

Координатор ВІ “Активна Громада” проводила консультації для внутрішньо переміщених осіб. Налагоджувала зв’язки з представниками Житомирської міської ради щодо проведення заходу арт-терапії для дітей.

Чернігівська

В ніч на 21 червня російські війська двічі обстріляли прикордоння Чернігівщини в районі пункту пропуску “Грем’яч” за 4 кілометра від прикордонних нарядів.

Фахівці Держекоінспекції нарахували понад 500 тисяч гривень збитків довкілля в результаті знищення росіянами трьох автозаправних комплексів “АВАНТАЖ-7” та газозаправного пункту “ГАЗ-РЕСУРС”. Вони потрапили під обстріл російських військ на початку березня.

Прокуратура Чернігівської області заочно повідомила про підозру російському військовому, який катував пораненого цивльного в селі Терехівка.

З 1 липня дитячі садки в Чернігові ще не відновлять свою роботу. Для цього необхідно облаштувати укриття згідно рекомендацій Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Суспільне Чернігів оголосило старт благодійного аукціону. Вони продають ексклюзивний прапор Чернігівщини, підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 6 червня. Аукціон триватиме до 24 червня.

Сумська

Минулої доби росіяни обстрілювали Сумщину.

Вчора з 18 години почався обстріл Середино-Будської та Зноб-Новгородської громад. Армія рф стріляла зі ствольної та реактивної артилерії. Зафіксовано 28 влучань. Далі зафіксовано 23 мінометні постріли зі сторони рф по Білопільській громаді. 32 мінометних постріли були випущені в сторону Великописарівської громади. Повторився вогонь по Зноб-Новгородській громаді близько 19:30.

Наразі в області нараховується 2063 будівлі, які зазнали руйнувань внаслідок російських обстрілів. З них 1310 приватних будинків та 198 багатоквартирних. Голова Сумської обласної військової адміністрації пояснив, що ці цифри постійно збільшуються, оскільки обстріли території Сумської області з боку росії тривають.

Східні області

Харківська

Протягом доби окупанти обстрілювали Київський, Індустріальний (7 постраждалих), Салтівський та Немишлянський райони Харкова.

Вночі у Київському районі Харкова внаслідок російських ударів суттєво пошкоджено будівлю одного із освітніх закладів, приміщення зруйноване на 40%.

У Салтівському районі зазнало обстрілу транспортне підприємство. Виникла пожежа, поранений працівник.

На Ізюмщині триває ліквідація пожежі на газопереробному підприємстві, яку спричинили обстріли окупантів.

По області протягом доби окупанти обстрілювали Ізюмський, Чугуївський, Харківський райони. Загалом за добу по області 3 загиблих, 7 людей поранені, усім надається медична допомога.

На лінії зіткнення в області тривають бойові дії. На Харківському напрямку ворог зосередив зусилля на утриманні зайнятих рубежів, намагається не допустити виходу ЗСУ в тил російському угрупуванню, що діє на Слов'янському напрямку. В районі Ізюму тривають бої, наші захисники відбивають атаки ворога та надійно тримають свої позиції.

Із тимчасово окупованих територій Харківщини вдалося евакуювати ще 993 людини, серед яких 254 дитини. Для евакуації задіяли більше 30 автобусів до Чугуєва та Харкова. Це здійснила чеська ініціата "Helping to leave", а також харківськім волонтери організацій Eventroom, Kharkiv Help, Help me, Kharkiv, "Незламний Харків" та ETOC.

Донецька

Сьогодні вночі в Авдіївці окупанти обстріляли школу номер 6 снарядами реактивної системи залпового вогню "Град" з магнієвим зарядом. Будівля вигоріла. Це вже третя школа, знищена росіянами в Авдіївці. Всього ж на Донеччині окупанти зруйнували близько двох сотень шкіл:

Від початку вторгнення росіян в Україну внаслідок обстрілів та бомбардувань на Донеччині загинули 515 мирних людей, поранено ще 1333.

За 20 червня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Нью-Йорку, Старій Миколаївці та Кураховому. Ще 2 людини дістали поранення.

Краматорськ

В громаді було чутно вибухи. Повідомлень про руйнування або жертви немає. Вночі було нанесено удару по сусідній Дружківці.

Збройні сили України та тероборона готуються до зустрічі ворога.

Через низький рівень пенсійного забезпечення та високу потребу в продуктах харчування, люди вимушені займатись "гуманітарним туризмом" - щоденно звертаючись до різних організацій за допомогою. В чергах доводиться стояти по декілька годин. Враховуючи спеку це фізично дуже важко.

Ситуація в громаді залишається тривожною. Увага мешканців прикута до новин з Райгородку та Бахмуту, оскільки від цього залежить безпека Краматорська.

Координатор ВІ “Активна Громада” організовував доставку харчових наборів для людей похилого віку. Загалом розвезено більше 20 пакунків.

Покровськ і Покровський район

Протягом минулої доби міста Мирноград, Авдіївка, Гірник, Курахове, смт Желанне, Курахівка, перебували під вогнем ворога. Окупанти били з авіації, зенітних ракетних комплексів «С-300», реактивних систем залпового вогню «Торнадо-С» і «Ураган», артилерії, танків, застосовували касетні снаряди.

Збройні сили України відбивають штурм окупантів, противник зазнає втрат. Представники місцевої тероборони вели патрулювання в Покровській громаді.

Захисники України припинили спроби ворожих штурмових дій в районі Мар’їнки. Противник втік.

Минула доба у громаді пройшла відносно спокійно. Фактів щодо постраждалих та руйнувань внаслідок обстрілів не зафіксовано. Підприємства та об’єкти критичної інфраструктури працюють у штатному режимі.

Мешканці Покровської громади отримали гуманітарну допомогу від фонду UNCHAIN UKRAINE.

Для старших будинків та активних жителів відбувся тренінг з надання екстреної медичної допомоги

Покровчанка Тетяна Назарова - у десятці найсильніших на чемпіонаті світу зі скандинавської ходьби.

В рамках Платформи сталого розвитку вугільних міст Донецької області Мирноградська громада Покровського району отримала черговий гуманітарний вантаж - дизельний електрогенератор від Луганського обласного правозахисного центру "Альтернатива", медичні препарати та розчини для медичних закладів від Громадської організації «Центр екологічних ініціатив «Екодія».

Бахмут

На Бахмутському напрямку, в районах населених пунктів Миколаївка, Вершина та Семигір’я, противник веде наступальні дії, бої тривають. Крім того, ворог цинічно обстріляв цивільну інфраструктуру неподалік Покровського, Миколаївки та Білогорівки:

Координатор ВІ “Активна Громада” надавала консультації щодо отримання гуманітарної допомоги.

Луганська

Росіяни наступають з різних напрямків – в районах Комишувахи, Гірського та Золотого. Українська армія стримала штурм біля Сиротиного.

Під щільними обстрілами Лисичанськ.

Застосовувалася російська авіація. Зруйновано більше десяти багатоповерхівок, приватні будинки, будівля відділу поліції.

Також серйозні руйнування у Гірському – пошкоджено 13 будинків, Новоіванівці – сім, у Врубівці зруйновано ліцей.

У промзоні Сєвєродонецька продовжуються запеклі бої - росіяни влучили в будівлю «Азоту», обстріляли територію цегляного заводу, почергово відкрили вогонь в районі трьох мостів.

Крім того, авіаційні удари ворог завдав по Устинівці, Малорязанцевому, Білогорівці та Гірському.

Тривають бої поблизу Миколаївки.

Щодня мирні жителі отримують гуманітарну допомогу. Триває прихована евакуація.

Південні області

Запорізька

Двоє цивільних під час самостійної евакуації з тимчасово окупованої території Запорізької області підірвались на ворожій міні. Потерпілі отримали тяжкі поранення, наразі їх госпіталізовано до лікарні.

У Запорізькій області відбувся обмін тілами загиблих військовослужбовців. Україна повернула тіла 35 військових, повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції.

Росіяни випустили з полону очільника пожежної частини тимчасово окупованого Енергодара Віталія Трояна.

Російські окупанти захопили залізорудний комбінат у місті Дніпрорудне. Працівникам пропонують співпрацювати з окупантами та оформити російські трудові книжки. Через те, що шахти простоювали протягом кількох місяців, є підвищена імовірність обвалів та затоплень.

У Запоріжжі стрільця мотострілецької бригади «Республіканська гвардія» терористичної організації «ДНР» засудили до п’ятнадцяти років позбавлення волі за державну зраду. Чоловік брав участь у бойових діях проти військовослужбовців Збройних сил України на території Донецької та Запорізької областей.

У Бердянську повідомляють про постійні вибухи в районі морського порту. Крім того, місцеві мешканці повідомляють про проліт російських ракет над містом.

Державне бюро розслідувань заочно повідомило про підозру у держзраді шістьом правоохоронцям з тимчасово окупованого Бердянська, які перейшли на бік росіян.

Окупаційна адміністрація створює штучні черги в центрах надання адміністративних послуг, щоб продемонструвати начебто «бажання» місцевих жителів отримати російські паспорти.

Команда ВІ "Активна Громада" долучається до збору медикаментів для територіальних громад Запорізької області.

Херсонська

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці Херсонщини зафіксували факти викрадення або зникнення 408 людей. Наразі слідству відомо про звільнення 259 громадян, залишаються в полоні - 149 людей, повідомила прокуратура Херсонської області.

Миколаївська

Протягом доби 20 червня війська рф обстріляли території громад двох районів Миколаївської області. У них сталися пожежі.

Близько 20:00 та 4:00 обстрілів зазнала Широківська громада.

Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Вчора чотири ракети Х-31А з ворожого винищувача та одна ракета типу «Онікс» з берегового ракетного комплексу були спрямовані на Очаків та влучили в сільськогосподарські угіддя у передмісті. Внаслідок обстрілів смт Первомайське Первомайської громади зафіксовано пошкодження господарських підсобних приміщень. Також зайнялася господарча будівля та суха трава. Після ворожих обстрілів у селі Лимани Галицинівської громади виникла пожежа житлового будинку та сухої трави.

Одеська

Зберігається небезпека щодо ракетних обстрілів.

Інформація від оперативного командування «Південь»: по острову Зміїний було нанесено зосереджений удар із застосуванням різних сил та способів ураження, у ході якого росіяни понесли значні втрати. Військова операція триває і потребує інформаційної тиші до її завершення.

Проводяться навчання військових та укріплення оборони області.

Мер Одеси Геннадій Труханов провів виїзну нараду у кількох міських дитячих садках, у яких облаштують укриття для дітей та співробітників.

«Для запуску економіки міста та країни працюючим батькам необхідно, щоб наші дитячі садки почали працювати, тому ми перед їх відкриттям займаємося обладнанням притулків», - зазначив Труханов.

Відкриття закладів планується поетапно, до середини липня розпочнуть роботу 18 дитячих садків, а у серпні планується запуск усіх дошкільних закладів, що мають притулок.

«Ми ніколи не могли уявити, що підвали дитячих садків перетворяться на притулки на випадок повітряної тривоги, однак такими є реалії сьогоднішнього життя. Ми зобов'язані вберегти наших дітей від обстрілу окупантів», - додав мер.

Люди достатньо згуртовані та активні, займаються волонтерством, приймають участь у благодійних акціях.

Ситуація напружена через загрозу ракетних обстрілів.

За повідомленням ГУ ДСНС України в Одеській області, в Одесі в районі іподрому горить суха трава на площі близько 500 кв.м. На місці працюють рятувальники.

Координатор ВІ “Активна Громада” надавала інформацію громадянам стосовно отримання психологічної, соціальної та гуманітарної допомоги.

Центральні області

Дніпропетровська

Ворог обстріляв околиці села Мар'янське у Криворізькому районі на кордоні з Херсонщиною. Вночі окупанти знову вдарили по житлових районах Великої Костромки, постраждалих немає.

За три місяці війни у Дніпрі поховали вже 293 українських військових. А у всій Дніпропетровській області, з лютого до червня, поховали вже 700 українських воїнів.

Регіональний координатор ВІ “Активна Громада” публікував корисні для мешканців Києва і області новини, допомагав літнім людям.

Кіровоградська

Оголошувалась повітряна тривога - була загроза ракетного удару.

Збройні сили України охороняли рубежі області та військові об’єкти.

Бійці тероборони проводили тактичні навчання. Ситуація в громаді спокійна і контрольована.

Сьогодні в департаменті освіти і науки Кіровоградської обласної військової адміністрації відбулося обговорення питання проведення мовних курсів для внутрішньо переміщених осіб відповідно до їх потреб. У центрі обговорення був проєкт змін до обласної програми розвитку та функціонування української мови у Кіровоградської області на 2022-2027 роки, до розробки якого долучилися працівники Департаменту освіти і науки й Департаменту культури та туризму Кіровоградської ОВА та викладачі Центральноукраїнського державного педагогічного університету. Одним із заходів програми пропонується проведення курсів української мови для охочих внутрішньо переміщених осіб для отримання мовного сертифікату та можливості подальшого працевлаштування у закладах бюджетної сфери.

Свою першу операцію у Кропивницькому робить Ібрагім Абдалла, нейрохірург з Донецького інституту травматології та ортопедії. Через окупацію Лиману лікарі закладу вимушені уже вдруге втікати від війни. Тепер чоловік оперує в Лікарні Святого Луки. Незабаром Ібрагім спільно з медиками лікарні планують відкриття сучасного інсультного центру. Втім хірург все ж таки мріє повернутися до рідної Донеччини.

Координатор ВІ “Активна Громада” надавав внутрішньо переміщеним особам з Лиману Донецької області консультації щодо поновлення втрачених документів (паспорта, ідентифікаційного коду), отримання довідки про статус внутрішньо переміщеної особи, а також оформлення дітей у дошкільний навчальний заклад.

Полтавська

На залізничному переїзді в селі Руденківка Полтавського району загорівся військовий автомобіль. Він перевозив боєкомплект. Триває детонація. Загоряння вже загасили. На жаль, один військовий отримав опіки рук й обличчя 

Вчора орієнтовно о 21.00 через Полтаву проїжджатиме траурна процесія – проводжали в останній путь Героя Олега «Кума» Куцина, засновника і багаторічного керівника «Легіону Свободи», командира батальйону «Карпатська Січ» (49-ий окремий стрілецький батальйон ЗСУ). Всі бажаючі взяли участь у живому коридорі пошани.

Перший заступник міського голови Валерій Пархоменко та начальник управління стратегічного розвитку Влада Співак зустрілися з керівником Полтавського офісу Ради азербайджанців України Фізулі Ганбаровим. Обговорювали допомогу, яку може надати Азербайджан Полтавській громаді, як гуманітарну, так і економічну. Окрім цього, Співак та Фізулі обговорили стратегії співпраці бізнесменів Азербайджану та України у найближчому майбутньому.

Минулого тижня полтавські волонтери доставили близько 50 кг корму для тварин у Маріуполь. Координаторка проєкту «Джерік» Марина Трохименко сказала, що це була надзвичайно складна операція, але за допомогою волонтерів і військових усе вдалося. Волонтери не зупиняються ні на день, бо потрібна допомога знедоленим тваринам.

У селі Коломацьке, що біля Полтави, демонтували дві комуністичні меморіальні дошки: на честь болгарських комуністів та на честь 50-річчя жовтня. А у селі Крячківка біля Пирятина що на Полтавщині демонтували пам'ятник Максиму Горькому — одному з провідних ідеологів комунізму.

Команда АГ Полтави допомагає збирати необхідні продукти харчування для харків'ян, які залишились без домівок.

Вінницька

Хмільник та Хмільницький район

Протягом доби декілька разів лунали сирени повітряної тривоги.

Минула доба у Хмільницькій громаді пройшла спокійно.

«U-LEAD з Європою» надала Хмільницькій громаді генератори, намети, каремати, спальники, вовняні ковдри, гігієнічні набори, баки для води, ланцюгові пили в комплекті з запасним спорядженням та ще багато чого потрібного з набору найперших потреб в умовах воєнного часу.

Подружжя переселенців з Києва відкрило у Хмільнику кав’ярню з зображенням героїчного пса Патрона.

Західні області

Рівненська

Загальна ситуація відносно спокійна, повітряних тривог не було.

Військові Збройних сил України патрулюють кордон з білоруссю. Представники тероборони патрулюють та чергують на блокпостах.

876 внутрішньо переміщених осіб за час війни зареєструвалися у центрах зайнятості області як безробітні. На даний час працевлаштувалися 300 безробітних внутрішньо переміщених громадян. 

На сьогодні на Рівненщині налічується 34 релоковані підприємства. Із них майже третина виготовляє меблі, також представлена легка та харчова промисловості.

Перші евакуйовані фірми переїхали до своїх партнерів. Тим часом на сьогодні деякі підприємці зазначають, що релокація навіть посприяла розвитку їх бізнесу. І однією з причин є логістика.  

В одній з громад Рівненщини з’явилися два нові патріотичні мурали. Один із них повторює сюжет знаменитої поштової марки «Рускій воєнний корабль ...», а інший – символічний – із зображенням козака та сучасного українського воїна.  

Хмельницька

Кам'янець-Подільський

Мер подякував орендарям громади, які незважаючи на економічні труднощі, поповнюють місцевий бюджет. Згідно з укладеними договорами, в травні за оренду приміщень фізичним особам і підприємцям нараховано 193 тис. грн. Проте сплатили вони 200 тис. грн! І це у воєнний час, коли забороняється стягнення пені за несвоєчасну оплату будь-яких платежів. Також є випадки, коли об'єкт не використовується, але орендар все одно платить за оренду.

Учень 10 класу Кам'янець-Подільського ліцею Михайло Подолян здобув срібну медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США.

Цього року державою передбачено 485 тисяч гривень громаді на реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю. Від початку року вже 19 кам’янчан до 18 років отримали путівки в різні установи країни. У Кам’янці-Подільському такими питаннями займається департамент соціального захисту населення.

Координаторка ВІ “Активна Громада” надавала консультації людям, які прибули до Кам’янця-Подільського з Херсонської області стосовно того, що їм необхідно зробити в першу чергу і де можна отримати їжу та речі першої необхідності.

Регіональний координатор ВІ “Активна Громада” взяв участь у просвітницькій телепередачі "Історія "Просвіти" та у телепередачі "Кам'янець-Соборна столиця України часів Української революції 1919 року" у студії ‘‘SOS Штаб громадянської оборони’’.

Чернівецька

Ситуація на Буковині спокійна та контрольована, проїзд безпечний.

Із солдатом Русланом Колодієм сьогодні попрощались в селі Грубна.

Чернівецькі десантники захищають Україну на одному з основних напрямків Донеччини.

Начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Сергій Осачук вручив медаль 1 ступеня «Відзнаку Ради національної безпеки і оборони України» військовому медику Ларисі Збурлюк.

У Чернівцях для вимушених переселенців організували ярмарок вакансій. Там десять релокованих підприємств пропонували людям посади швачок, будівельників, бджолярів та стоматологів.

Жителі Тарашанської громади придбали та передали на фронт військову амуніцію, пошили 30 розгрузок, укомплектували 50 аптечок, зібрали гроші та придбали 14 автомобілів для Збройних сил України. Крім того, громада передала на потреби армії два шкільних автобуси, вантажівку, причіп, 36 ліжок та інші речі.

Жителі Недобоївської громади відправили для потреб Збройних сил України автівку Mitsubishi. Її завантажили продуктами харчування та засобами гігієни.

Закарпатська

На Закарпатті створять хаб громадської активності. Створення та облаштування відбуватиметься в рамках проєкту «NGO relocation». Про це повідомляють у громадській організації «Європейська школа».

В Ужгороді для дітей провели майстер-клас із виготовлення брелоків із термомозаїки. В обласній бібліотеці відбувся майстер-клас із виготовлення брелоків із термомозаїки за проєктом «Вільно.Хаб».

В області розквітло лавандове поле. Сім тисяч кущів англійського виду цієї рослини буйно цвітуть у селі Тарнівці.



Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар