Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше


124

Про нас: Ініціатива «Активна Громада», започаткована активістами Інституту «Республіка» після Євромайдану (2014 рік), яка зосередилася на активізації та залученні українців до процесу прийняття рішень. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити не менше 1% громадян до прийняття рішень та просування реформ в Україні на системній основі для добробуту українських громад. На сьогодні ми працюємо в 30 громадах України.


Україна коротко (дані ЗСУ):

Триває сто двадцять третя доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках, на території республіки білорусь, відзначається підготовка окремими підрозділами збройних сил російської федерації диверсійно-розвідувальних груп для їх подальших дій на території України.

На Сіверському напрямку з метою демонстрації присутності та сковування дій Сил оборони ворог утримує в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу. Обстріляв цивільну та військову інфраструктуру неподалік Хрінівки та Янжулівки.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних калібрів райони населених пунктів Руські Тишки, Чепіль, Чугуїв, Золочів, Мосьпанове. Завдав авіаударів неподалік Явірського, Дементіївки і Замулівки. Штурмовими діями намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку обстрілювали райони населених пунктів Нова Дмитрівка, Дібрівне, Вірнопілля, Велика Комишуваха, Долина та Рідне. Наші воїни успішно відбили ворожі штурми в районах Долини, Курульки та Мазанівки.

На Донецькому напрямку противник, за підтримки артилерії, намагається блокувати місто Лисичанськ з південного напрямку. Обстріляв цивільну та військову інфраструктуру в районах Лисичанська, Верхньокам’янки та Лоскутівки. Завдав авіаудару неподалік Вовчоярівки. Для підтримки наступальних дій ворог посилив угруповання артилерії.

На Краматорському напрямку активних бойових бій окупанти не вели, обстріляли з артилерії район населеного пункту Маяки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли наших позицій із мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу Миколаївки, Берестового, Покровського, Кодеми і Нью-Йорка.

Українські воїни завдали ворогу значних втрат в районі населеного пункту Павлівка. Після невдалого штурму окупанти відійшли.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли позицій наших військ із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Водяне, Піски, Мар’їнка, Пречистівка, Гуляйпільське та Білогір’я. Завдавав ракетно-артилерійських ударів по цивільній інфраструктурі населених пунктів в тилових районах сил оборони.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах Осокорівки, Трудолюбівки, Добрянки, Ганнівки, Зорі, Благодатного та Луча. Завдав ракетних ударів по інфраструктурі міста Миколаєва.

За підтримки армійської авіації ворог намагався відновити контроль над населеним пунктом Потьомкіне, успіху не мав, відійшов.

Триває блокада північно-західної частини акваторії Чорного моря.

На тимчасово захоплених територіях окупаційна влада продовжує проводити так звані “фільтраційні” заходи стосовно місцевих жителів. На блокпостах посилено контррозвідувальні заходи.

Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках. Тому загарбники у будь-який спосіб намагаються уникнути бойових дій. У звʼязку з відмовою повертатися на територію України значної частини окупантів, яких було відведено для відновлення боєздатності, командування окремих підрозділів заборонило будь-які відпустки особовому складу.

Північні області

Київ

Вранці 26 червня росіяни завдали ракетний обстріл по Києву з літаків Ту-95 і Ту-160 ракетами Х101, які можуть літати на відстань до 5,5 тисячі кілометрів. Було чути щонайменше 6 вибухів. Окупанти влучили у дев’ятиповерховий житловий будинок у Шевченківському районі. Зайнялась пожежа на загальній площі 300 кв. Наразі тривають пошуково-рятувальні роботи. Під завалами є люди. Частину мешканців евакуювали, двох постраждалих госпіталізували.

Фото Стаса Юрченко / Ґрати

Ще одна ракета влучила у дитячий садок.

Фото Стаса Юрченко / Ґрати

Київська

У Київській області вранці сили ППО збили одну російську ракету. Залишки впали на околицях одного з сіл району. Руйнувань та травмованих немає, повідомив голова голова Київської обласної військової адміністрації Кулеба.

За минулу добу на Київщині знешкодили 324 вибухонебезпечних предметів.

Житомирська

Лунали дві повітряні тривоги. Одна з них тривала понад дві години.

Голова Житомирської обласної військової адміністрації розповів, що загалом по інфраструктурним об’єктах області з боку Білорусі було запущено близько 30 ракет, десяток з яких збила українська протиповітряна оборона.

Служба безпеки України проводить досудове розслідування у справі колаборантки з Бердичева. У соціальних мережах жінка дякувала “кадирівцям” та звинувачувала Збройні сили України в обстрілах будинків мирних жителів.

Чернігівська

Російські війська обстріляли прикордонні населені пункти Чернігівщини. Близько 5 ранку у районі населеного пункту Гірськ зафіксували 8 вибухів. Також приблизно 10 вибухів пролунало в одному з населених пунктів Новгород-Сіверському району.


Внаслідок обстрілу пошкоджено одне із сільськогосподарських підприємств Семенівської громади. Сталася пожежа, в результаті чого пошкоджено сільгосптехніку.

У Чернігові на стадіоні імені Гагаріна провели перше відкрите тренування, відколи його розбомбили російські літаки. Тут для чернігівських дітей провели тренування з бобслею та скелетону.

Сумська

Вранці ворог відкрив мінометний вогонь по Шалигінській громаді. Зафіксували 14 вибухів. Також росіяни обстріляли Юнаківську громаду з мінометів. Було чути 10 вибухів.

Старшого сержанта Миколу Галицького з Ворожбянської громади на Сумщині відзначили орденом “За мужність ІІІ” ступеня посмертно 17 березня. Отримали його нагороду батьки.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирається організувати в Сумській області роботу медичних мобільних бригад. Це одна з програм підтримки, запланованих для області.

Східні області

Харківська

Окупанти продовжують хаотичні обстріли Харківської області, тероризуючи мирне населення.

Вночі окупанти знову обстрілювали житлові райони Харкова, зокрема Немишлянський та Холодногірський райони і виключно цивільну інфраструктуру. Внаслідок нічних ударів зруйновані будинки та заклад медицини, пожежі та кількаметрові вирви від ракет. Ворог б’є із реактивних систем залпового вогню, завдає ракетних ударів по житлових районах та цивільних об‘єктах.

Близько 23 год російська ракета влучила у двоповерховий будинок Холодногірського району Харкова, 2 харків’ян із вибуховими травмами госпіталізували до медичних установ.

Після 00 год в Немишлянському районі окупанти обстріляли лікувальний заклад. Пошкоджені дах, технічний поверх, операційна на 7-му поверсі та перекриття 6-го поверху в рентгенкабінеті. Постраждалих немає.

По області окупанти обстрілювали Харківський, Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський райони.

Пошкоджені житлові будинки, горіли господарчі споруди, гаражі та автомобілі.

Загалом за добу по області внаслідок російської агресії 7 осіб отримали поранення та госпіталізовані до медичних установ: Харків - 3 людини, Ізюмський район - 4 особи. У Богодухівському районі загинула жінка 79 років.

Найгарячішим в області залишається Ізюмський напрямок. Ворог намагається втримати раніше зайняті позиції. Наші Збройні Сили щодня мінусують особовий склад та техніку окупантів.

Станом на 25 червня російська агресія зруйнувала 4019 житлових будинків Харківщини, 97 медичних закладів, 427 навчальних установ, 62 заклади культури, 12 промислових підприємств.

Зруйнований спорткомплекс Харківського політеху 

Донецька

На Донецькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на Лисичанському напрямку та спробах оточення підрозділів Сил оборони в районі Лисичанська. Воргог здійснював обстріли неподалік Вовчоярівки, Лоскутівки, Білої Гори, Верхньокам’янки, Виїмки, Верхньокам’янського і Золотарівки. Завдав авіаційного удару парою Су-25 в районі населеного пункту Біла Гора.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснював вогневе ураження із ствольної артилерії в районах населених пунктів Маяки, Пискунівка, Сіверськ.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському напрямках веде бойові дії та здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування українських військ та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки.

Здійснював обстріли із танків та ствольної артилерії в районах населених пунктів Керамік, Красногорівка, Сєверне, Водяне, Опитне, Уманське, Тоненьке, Карлівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Парасковіївка, Павлівка, Шевченко, Пречистівка, Золота Нива, Комар, Новосілка, Велика Новосілка.

Від початку вторгнення росіян в Україну внаслідок обстрілів та бомбардувань на Донеччині загинули 534 мирні людини, поранено ще 1368.

Краматорськ

В громаді було чутно звуки вибухів. За повідомленнями стало відомо, що під обстріл потрапили сусідні міста - Слов'янськ та Костянтинівка.

Про руйнування, або жертви у Краматорську не повідомляється.

Збройні сили України та територіальна оборона готуються зустрічати ворога.

Міська влада повідомляє містян про стан аварійних ремонтів на мережах електро та водопостачання.

Ситуація стає більш тривожною, оскільки вдалечі чутно потужні вибухи.

Командою ВІ “Активна Громада” організовано та проведено традиційний недільний захід для дітей. Малеча робила поробки, розмальовки, дивилась мультфільм.

Покровськ і Покровський район

Під ракетні удари потрапило місто Курахове. Вранці у неділю окупанти ракетами атакували Авдіївку.

Захисники України успішно відбили всі наступальні та штурмові дії ворога в напрямку Мар’їнки. Окупанти змушені були відійти.

Представники місцевої тероборони вели патрулювання в Покровській громаді.

Минула доба у Покровській громаді пройшла відносно спокійно. Фактів щодо постраждалих та руйнувань внаслідок обстрілів на території громади не зафіксовано.

Межівська громада пропонує релокацію сільськогосподарським підприємствам сходу, півдня та півночі України.

https://pokrovsk-rada.gov.ua/uk/articles/item/6058/mezhivska-gromada-proponue-reloksaciyu-silgosppidpriemstvam-shodu-pivdnya-ta-pivnochi-ukraini

Бахмут

Минулої Ворог нанесено ракетні удари по Кураховому і Костянтинівці, Авдіївці.

За 25 червня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Бахмуті, Нью-Йорку та Первомайському. Ще 2 людини дістали поранення.

Луганська

Лисичанськ потерпає від авіаударів. Росіяни закріпилися в Сєвєродонецьку, Сиротиному, Вороновому та Борівському.

Після захоплення Сєвєродонецька ворожа армія зосередила усі сили на захопленні Лисичанська. Авіаудари завдано по місту, а також в районі Білої Гори. Руйнувань багато – Лисичанськ вже майже не впізнати. На землі лежить телевізійна вежа, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в будинки, будівлю СБУ тощо. На території багатопрофільної лікарні знайдено тіло чоловіка без ознак життя. Він отримав чисельні мінно-вибухові травми.

Наостанок росіяни здійснили обстріл «Азоту» та полігону ДСНС в Сєвєродонецьку, відкрили вогонь по селищам Павлоград та Синецький, перевірили на міцність вже зруйновані та обстріляні мости на Лисичанськ.

Також зазнали руйнувань від російської навали Вовчоярівка, Лоскутівка, Верхньокам’янка і Золотарівка.

Виїхати з тимчасово окупованого Сєвєродонецька зараз можна лише через тимчасово окуповані території. Росіяни встановлюють у місті свої порядки, призначили «коменданта», знімають пропагандистські сюжети з людьми, які виходять з укриттів «Азоту». Місто зруйноване на 90%, виживати там буде вкрай важко, відновити комунікації окупанти не зможуть.

Південні області

Запорізька

На Запорізькому напрямку ворог веде бойові дії та здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування українських військ, а також здійснює обстріли цивільної інфраструктури. Зокрема, обстріли з російських танків та ствольної артилерії були зафіксовані в районі населених пунктів Зелене Поле, Новопіль, Малинівка тощо. Постійно страждають від ворожого вогню Пологи, Гуляйполе і Гуляйпільське. Були влучання по селу Приморське. Загроза артилерійського обстрілу неодноразово оголошувалась в Оріхівській громаді. Сигнал повітряної тривоги в області лунає часто і подовгу.

В Енергодарі російські окупанти зовсім відключили український мобільний зв'язок. Також російські військові намагаються зміцнити свої позиції, укріплюючи окопи поруч з АЕС. Поблизу Запорізької АЕС побудували фортифікаційні споруди, поруч із селищем Мічурина помічено реактивні системи залпового вогню.

В порту Бердянська окупанти почали погрузку зерна – для цього в окупований порт зайшов великий сухогруз.

Росіяни перешкоджають вільному виїзду місцевих мешканців з окупованих територій на територію, підконтрольну Україну. На деяких блокпостах можна проїхати, заплативши окупантам хабар. Також місцеві мешканці повідомляють, що росіяни погрожують позбавляти батьківських прав тих, хто відмовляється записувати своїх дітей до «русифікованих» шкіл та садочків.

В Запоріжжі продовжують з’являтись патріотичні мурали – цього разу за погодження з місцевою владою на стіні будинку намалювали стилізований напис «Збройні сили України». Минуло вже понад два тижні з того часу, як в обласному центрі призупинили роботу муніципальні центри видачі гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб та вразливих верств населення. Наразі цю функцію виконують благодійні організації та волонтерські центри. Місцева влада забезпечує роботу центру прийому та реєстрації, куди прибувають евакуйовані з окупованих територій.

Від початку повномасштабної війни Запоріжжя зустріло 154 тисячі 151 вимушеного переселенця, серед них – 41 тисяча 31 дитина. Минулого тижня до міста евакуювались 7 тисяч 878 громадян, в тому числі 1 тисяча 819 дітей.

Миколаївська

За добу 25 червня на Миколаївщині поранення отримали п’ятеро людей. Дітей серед постраждалих немає. На території Миколаївщини сталася одна пожежа через обстріли з боку військ рф.

На Миколаївщині 25 червня піротехніки вилучили 48 вибухонебезпечних предметів. Загалом із початку російської агресії вилучили 2 806 боєприпасів.

Вранці 26 червня російські військові запустили ракету, яка пролетіла критично низько над Південноукраїнською атомною електростанцією.

Одеська

Над містом було збито ворожу ракету. Працювала протиповітряна оборона.

Небезпека щодо ворожих ракетних обстрілів зберігається.

Військові Збройних сил України проводять навчання. Представники тероборони оснащують укріплення для оборони області.

Влада повідомляє, що наразі ситуація в громаді контрольована. Люди згуртовані та активні, займаються волонтерством.

Координатор ВІ “Активна Громада” надавала інформацію стосовно отримання психологічної, соціальної та гуманітарної допомоги.

Центральні області

Кропивницький

В області оголошувались повітряні тривоги через загрозу ракетних ударів. Загалом ситуація в громаді відносно спокійна і контрольована. Збройні сили України охороняють рубежі області та військові об’єкти. Бійці територіальної оборони проводили тактичні навчання та патрулювали містом.

Начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович закликав усіх громадян не ігнорувати звуки сирен і йти в укриття. Війна триває, розслаблятися зарано, не потрібно ризикувати своїм життям і життям близьких людей.

Завтpа, 27 чеpвня, у Кpопивницькому попpощатимуться з подpужжям Таpаса та Ольги Мельстеpів, які загинули від pук pосійських окупантів. Ольгa Мeльстep булa кoндитepкoю. Вона постійно бpала участь у благодійних пpоєктах, допомагала хвоpим дітям, військовим. Її чoлoвік пpaцювaв в IT-сфepі. Цьогоpіч їм виповнився 31 pік. Цеpемонія пpощання відбудеться о 10:00 на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища.

Координатор ВІ “Активна Громада” працював у Гуманітарному центрі імені Святого Миколая Чудотворця, допомагав переселенцям в отриманні продуктових наборів.

Полтавська

На залізничному переїзді в селі Руденківка Полтавського району горів військовий автомобіль. Він перевозив боєкомплект. На жаль, один військовий отримав опіки.  

В обласній лікарні запрацював новий компʼютерний томограф Siemens. КТ-сканер останнього покоління дає мінімальне променеве навантаження і цим знижує вплив на організм. Апарат виконує широкий спектр досліджень, які є безкоштовними за електронним направленням лікаря.  

Громада отримала гуманітарну допомогу від Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні. Ще 10 500 продуктових наборів відправляться в громади області для сімей, які приїхали з інших регіонів. В одному боксі – олія, рис, мʼясні консерви, макарони. 

Полтавщина надаватиме бійцям не лише медичну допомогу, а й духовну підтримку. Представники різних конфесій, які входять у Раду релігійних організацій Полтавщини, зможуть за визначеним графіком відвідувати лікарні та зустрічатися з пораненими.  

У Гадячі на Полтавщині демонтували макет радянського ордену із зображенням Кремля.  

Вінницька

Хмільник та Хмільницький район

Впродовж усієї минулої доби звучали сирени повітряної тривоги.

Минула доба у Хмільницькій громаді пройшла відносно спокійно.

У Хмільнику, священик Православної церкви України Іван Пукас сам розписує і оздоблює різьбленими виробами храм святих апостолів Петра та Павла. Будівлю церкви він спроектував 2014 року та самостійно почав будівництво.

Координатори ВІ “Активна Громада” Хмільника та Хмільницького району проводили підготовку до чергового заходу.

Західні області

Рівненська

Загальна ситуація відносно спокійна, станом на 17:00 було дві повітряних тривоги.

Військові Збройних сил України патрулюють кордон з білоруссю. Представники тероборони патрулюють та чергують на блокпостах.

В суботу, 25 червня під час вечірньої повітряної тривоги було здійснено ракетний удар по місту Сарни, Рівненської області. Вранці 26 червня міський голова міста Сарни записав відеозвернення в якому заявив, що кількість загиблих зросла до 4 осіб (станом на вечір 25 червня було 3 загиблих), загальна кількість постраждалих - 11. Триває розбір завалів. 


Хмельницька

З перших днів війни службові тварини стали помічниками для українських захисників. Вони не лише допомагають у евакуації людей, а й беруть участь у розмінуванні, патрулюванні вулиць, і весь час, пліч-о пліч з захисниками боронять кордони України. Багато з них страждають від обстрілів, отримують поранення і потребують медичної допомоги. Тож вже вп’яте з часів повномасштабного вторгнення російського агресора на територію України «Перший військовий шпиталь ветеринарної медицини» виїжджає на допомогу «чотирилапим» на схід країни. Сьогодні начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій вручив посвідчення ветеринарам шпиталю та передав для кінологів Головного Управління Національної поліції в Дніпропетровській області сухий корм та апарат ультразвукової діагностики. У ході відрядження ветеринари шпиталю нададуть методичну допомогу кінологічним службам, а головне – пролікують тварин, які несуть службу разом із військовими у Збройних силах України та Національній гвардії.


Кам'янець-Подільський

Сьогодні оголошувались дві повітряні тривоги. Офіційних повідомлень з даного приводу не було. Вчора під час повітряної тривоги сили протиповітряної оборони збили 2 ракети.

Падіння уламків однієї відбулося у лісі Кам’янець-Подільського району. Іншої - в сільському саду однієї із територіальних громад Хмельницького району. Пошкоджено вікна та двері в декількох житлових будинках. Травмованих немає. Про це повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

Мер міста звернувся до громади з наступною заявою: " Прошу вас бути відповідальними та не нехтувати сигналами тривоги. Підступність ворога не має меж. Він б'є по нашим містам та селам, гинуть діти, жінки, літні люди. Чуєте сигнал тривоги - йдіть до укриття, не знаходиться поблизу об'єктів критичної інфраструктури. Не публікуйте, не поширюйте фото і відео, які можуть нанести ще більшої шкоди."

У "Європейському" сквері пройшов благодійний патріотичний захід на підтримку Збройних сил України ''Розбери автомат - допоможи захисникам''

Усі охочі змогли безкоштовно навчитися розбирати та збирати учбовий автомат Калашникова. Навчання проводили досвідчені патріоти. Під час заходу можна було пожертвувати кошти, які в подальшому будуть спрямовані на допомогу українському війську. Захід проводився за організації благодійного фонду ''Можемо поможемо'', ВГО ''Сокіл'' та ВО ''Свобода''.

Координатори ВІ “Активна Громада” відвідали Церковне богослужіння за мир в Україні, яке відбулося у Святотроїцькій церкві міста.

Чернівецька

Протягом доби в Чернівецькій області тричі лунав сигнал повітряної тривоги, наразі ситуація спокійна та контрольована.

Буковина попрощалась з Героєм, який загинув у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України - солдат Анатолій Чупруна. В останній шлях його провели в селі Дорошівці.

У Чернівецькій області десять громад, які прийняли людей з інших регіонів, отримали гуманітарну допомогу від європейської організації «U-LEAD з Європою».

Закарпатська

106 дітей взяли участь у цьогорічному вишколі української скаутської організації “Пласт”. Проводять захід в селі Оноківці Ужгородського району. На вишкіл зібралися діти з Волинської, Донецької, Івано-Франківської, Львівської, Київської та Закарпатської областей.

Вони три доби житимуть в наметах, готуватимуть їжу на вогні, робитимуть рукомийники, в'язатимуть вузли та будуть гратися й відпочивати. 

В Ужгороді проходить благодійний турнір з пляжного волейболу “Разом до перемоги”.

16 чоловічих та 10 жіночих команд беруть участь у турнірі. Захід організували, щоб зібрати гроші для Збройних Сил України.


Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар