Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
28 Травня 2022


211

Про нас: Ініціатива «Активна Громада», започаткована активістами Інституту «Республіка» після Євромайдану (2014 рік), яка зосередилася на активізації та залученні українців до процесу прийняття рішень. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити не менше 1% громадян до прийняття рішень та просування реформ в Україні на системній основі для добробуту українських громад. На сьогодні ми працюємо в 30 громадах України.


Україна коротко:

Триває дев’яносто четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На півночі України ситуація залишається без суттєвих змін.

З метою уточнення положення наших військ противник вів повітряну розвідку за допомогою БпЛА у Чернігівській та Сумській областях.

Ворог чотири рази обстрілював з мінометів позиції підрозділів прикордонної служби в районах населених пунктів Середина Буда, Старі Вирки та Зноб-Трубічевська. Крім того, літак оперативно-тактичної авіації з повітряного простору Курської області завдав ракетного удару по цивільному промисловому об’єкту на території Сумської області.

На Харківському напрямку ворожі підрозділи зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ, триває інженерне обладнання позицій у районі західніше населеного пункту Козача Лопань.

На Слов’янському напрямку угруповання військ противника вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках. Ворог продовжує перекидання залізницею озброєння, військової техніки та інших матеріальних засобів з території російської федерації в район Куп’янська Харківської області.

На Донецькому напрямку агресор веде активні бойові дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Курахівському та Авдіївському напрямках. Основна мета – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєверодонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу і здійснював вогневе ураження наших військ.

На Миколаївщині противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.

Внаслідок наступальних дій підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. Бойові дії тривають. Російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Благодатне, Осокорівка, Нововоронцовка, Новоолександрівка та інших. Силами зенітних ракетних систем С-300 противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони.

Північні області

Київська

До Київщини з офіційним візитом завітав Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі. Закордонна делегація оглянула житловий сектор у місті Ірпінь і на власні очі побачила зруйновану та пошкоджену військовими росії інфраструктуру.

В області триває розмінування. За минулу добу піротехніки вилучили 238 вибухонебезпечних предмети.

Житомирська

Через пориви вітру 26 населених пунктів у п’яти громадах області лишилися без електропостачання. Ще у двох населених пунктах на дороги попадали дерева.

У Житомирі мешканці повідомили про підозру особи у публічному запереченні збройної агресії рф проти України та публічних закликах до підтримки рішень та дій держави-агресора.

У Коростенській міській лікарні відкрили нове акушерсько-гінекологічне відділення, яке оснащене сучасним обладнанням та має комфортні умови для майбутніх матерів та новонароджених.

Чернігівська

З вечора та вранці лунала повітряна тривога.

У ніч на 28 травня прикордоння Чернігівщини знову зазнало обстрілів з боку російських військових. Зокрема, були обстріли в районі пункту пропуску “Сеньківка”.

У Прилуках у волонтерському центрі плетуть кікімори та маскувальні сітки на замовлення Збройних сил України. Волонтери розгорнули роботу з п’ятого дня повномасштабної війни.

Укрзалізниця готується запустити додаткові рейси за маршрутом Чернігів-Ніжин.

Чернігівський футбольний клуб “Десна” не зіграють у наступному сезоні через зруйновану інфраструктуру. Дирекція української Прем’єр-ліги затвердила за клубом місце у чемпіонаті України після того, як вони офіційно повідомили, що не змагатимуться у наступному розіграші турніру. Така ж ситуація і у футбольного клубу “Маріуполь”.

Сумська

Вночі 28 травня військові рф обстріляли птахофабрику у Путивлі. Ущент зруйновано корпуси підприємства та порушено вентиляційну систему. Зафіксовано, ймовірно, влучання авіаційної ракети.

Також вівся мінометний обстріл Зноб-Новгородській громади. Був обстріл Есманської громади. Близько 30 разів обстріляли околиці Бачівська. Люди не постраждали.

Вранці близько 10:20 з території росії вівся обстріл у напряму Бояро-Лежачівського населеного пункту Сумської області. Зафіксовано 10 вибухів, ймовірно, з міномету 120 мм калібру. Оперативне командування “Північ” повідомило, що втрат серед особового складу та техніки немає.

Східні області

Харківська

За минулу добу ворожих обстрілів з боку окупантів зазнав Київський район Харкова.

Вночі було влучення снарядів у Малій Данилівці, виникли пожежі у 2 будинках приватного сектору. За попередніми даними, постраждалих немає.

По області за добу окупанти обстрілювали Харківський район, 2 людини поранені, є один загиблий.

На території області тривають бойові дії. На Харківському напрямку ворог намагається втримати зайняті позиції і не допустити подальшого просування українських військ.

ЗСУ міцно тримають оборону та завдають втрат ворогу. На Харківщині військовослужбовці Десантно-штурмових військ збили бойовий вертоліт Ка-52.

В Харкові та області тривають роботи з відновлення критичної інфраструктури. Зокрема, продовжуються роботи з розмінування та відновлення гозогону на Північній Салтівці в обласному центрі.

Донецька

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено п’ять танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та чотири ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу “Орлан-10”.

На Донецькому напрямку противник проводить активні наступальні дії. Продовжує вогневе ураження наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, завдає ракетних ударів. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.

Сьогодні росіяни вбили 5 і поранили ще 4 мирних жителів Донеччини. Від початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну внаслідок обстрілів та бомбардувань на Донеччині загинуло 442 мирні людини, поранено ще 1173. Наразі невідома кількість жертв російських військових у Маріуполі та Волновасі.

Дружківка, Костянтинівка та ще 9 населених пунктів опинилися без води внаслідок пошкодження Другого Донецького водогону. Фахівці води Донбасу виїхали, щоб встановити місце та причину пошкодження, але потрапили під обстріл і змушені укритися у безпечному місці.

Краматорськ

У місті військових дій ворога не зафіксовано.

Збройні сили України та бійці тероборони готуються до зустрічі ворога.

Голова міста Краматорськ та голова Донецької ВЦА зробили заяви, якими спростували чутки про можливе відключення електроенергії в місті та регіоні. Також аноновано запуск нового тролейбусного маршруту, який дозволить мешканцям віддаленого мікрорайону дістатись міста. Мешканці турбуються про наявність у місті електропостачання, оскільки була оприлюднена інформація стосовно зупинки роботи Слов'янської ТЕЦ.

Ситуація в місті залишається тривожною.

Координатором ВІ “Активна Громада” було організовано масову видачу гуманітарної допомоги в одному з сіл області. Загалом видано 300 харчових наборів.

Покровськ і Покровський район

Вся лінія фронту під обстрілами, найактивніше окупанти атакують Авдіївку, Мар'їнку, Красногорівку.

Військові Збройних сил України відбивають атаки ворога. Представники місцевої тероборони проводять патрулювання в громаді.

Минула доба у Покровській громаді пройшла відносно спокійно. Продовжують надходити звернення від власників приватного житла щодо фіксації фактів пошкоджень внаслідок обстрілу 25 травня. Комунальні служби працюють у штатному режимі.

Під час засідання позачергової сесії міської ради, місцеві обранці одноголосно засудили агресію рф проти України. Крім засудження воєнної агресії, у спільній заяві депутати міської ради звернулися до міжнародних партнерів та осіб, які приймають рішення, із закликом твердо діяти проти російської агресії, приймати мудрі, виважені рішення задля територіальної цілісності та незалежності України.

До Мирноградської ТГ Покровського району надійшло майже 2500 продуктових наборів від гуманітарного проекту «Рятуємо життя», що реалізують #Метінвест і Група ДТЕК у координації з Фондом Рината Ахметова. Продуктові набори були видані мешканцям.

Черговий гуманітарний вантаж було доставлено у Лисівський старостинський округ Покровської ТГ. 1200 продуктових наборів, які містять крупи, консерви, олію, овочі та фрукти вже почали роздавати місцевим мешканцям. Староста Лисівки Юлія Кабанець розповіла, що цього разу допомога надійшла від міжнародної благодійної організації World Central Kitchen (скорочено — WCK), яка підтримує та годує українців під час війни. Продуктові набори отримає кожна родина, яка мешкає у Лисівці. Люди охоче приймають допомогу, бо в цьому сьогодні дійсно є потреба.

Керуюча справами виконкому міської ради Алевтина Жук, яка опікується гуманітарними питаннями, зауважила, що керівництво громади докладає максимум зусиль задля пошуку партнерів, готових надавати допомогу.

Бахмут

Росіяни намагаються розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення.

Жителі Ступок Бахмутського району одні з тих, хто сьогодні потребує особливої уваги. Більшість з них літні люди, які за різних причин не можуть покинути межі громади. Під час зустрічі з жителями Ступок міський голова Бахмута Олексій Рева ще раз наголосив на необхідності евакуації. 

Регіональна координаторка надавала консультації щодо отримання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Луганська

Українським військам вдалося потиснути росіян на раніше зайняті позиції, пошкоджено ще один міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Але проїзд між містами зберігається.

У росіян значні втрати і вони вимушені були відступити в районі Сєвєродонецька, Тошківки та Осколонівки.

Сєвєродонецьк ворог впритул обстрілював декілька разів, щонайменше тричі – дуже потужно, подекуди розпочиналися вуличні бої. Як наслідок – пошкоджені 14 багатоповерхівок. Також серйозно обстріляне прилегле селище Синецький, яке місцеві часто називають хутором.


Крім того, зафіксовані руйнування в інших містах Луганщини: дев’ять будинків в Гірському, по чотири – в Золотому та Лисичанську. А також у смт Врубівка – 12, селі Оріхове – два.

Загалом, за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено п’ять танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та чотири ворожих автомобіля.

Підрозділи ППО знищили БпЛА типу «Орлан-10».

Південні області

Запорізька

Ситуація в області є складною та нестійкою. Більша частина території перебуває в російській окупації.

Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що на Запорізькому напрямку ворог застосував міномети, реактивну та ствольну артилерію уздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів із літаків штурмової авіації Су-25 в районах Малої Токмачки та Оріхова.

Протягом минулої доби Силами оборони на Запорізькому напрямку знищено: 3 бойові броньовані машини, БПЛА «Орлан -10», 2 одиниці автомобільної техніки і 3 ворожих склади зберігання боєприпасів. Крім того, українські артилеристи нанесли вогневе ураження по російській колоні танків в районі Нестерянки.

Внаслідок дій Сил оборони України на Запорізькому та Новопавлівському напрямках російські війська зазнали втрат та відступили в районах населених пунктів Новопіль та Новодарівка.

У Мелітопольському районі Приазовський відділ поліції перейшов на бік російських окупантів та назвався "народною міліцією". Співпрацювати з ворогом погодилися понад 35 працівників відділу на чолі з начальником та його заступником.

В Оріхові встановлено тривалу комендантську годину з посиленим режимом. Вона почалась з 14:00 28 травня (субота) і триватиме до 5:00 30 травня (понеділок).

В Запоріжжі призупинив роботу обласний гуманітарний штаб. Він не може проводити видачу продуктових наборів через десинхронізацію з пакувальним центром Дніпра, у якому формуються набори.

Херсонська

Скадовськ

Окупанти повністю заблокували всі виїзди з Херсонської області в бік будь-яких областей України. Росія проводить примусову паспортизацію на Херсонщині, президент рф підписав указ про спрощену систему видачі російських паспортів. Загарбники продовжують вивозити зерно, деякі аграрії пішли на співпрацю з ворогом. В Херсонській області окупанти запустили цементні заводи та виготовляють укріплення з бетонну. Продовжують обстрілювати тимчасово окуповані населенні пункти і заявляють, що це зробили Збройні сили України.

Збройними силами України проведено вдалу контратаку, яка підтримувалася авіацією.

Мер міста не публікує ніяких новин вже більше тижня, але продовжує свою діяльність в дистанційному режимі.

Люди згуртовані, намагаються не панікувати, однак дуже знесилені.

Стабільно критична ситуація в регіоні. Все, якби боляче не було для українців, русифікується… Харчові продукти та інше завозиться з Криму. Працює тільки обмін ліками. Не працюють банківські установи.

Координаторка ВІ “Активна Громада" долучилась до волонтерства та підтримую зв'язок з активістами

Центральні області

Кіровоградська

Оголошувалась повітряна тривога - була загроза ракетного удару.

Збройні сили України охороняли рубежі області та військові об’єкти. Бійці тероборони чергували на блок-постах та разом з поліцейськими патрулювали містом.

Ситуація в громаді контрольована.

Сьогодні відзначають День поліцейського офіцера громади. На Кіровоградщині проєкт «Поліцейський офіцер громади» успішно реалізується уже третій рік. Очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович привітав правоохоронців, а також зауважив: якщо люди знають, що у мікрорайоні чи у селищі працює поліцейська станція, є офіцери громад – значить вони будуть захищеними у мирний час. А зараз, коли країна воює із лютим ворогом, коли багато поліцейських знаходяться в зоні бойових дій, роль кожного підрозділу зросла в рази.

Працівники Центру екстреної медичної допомоги у Кропивницькому вдруге перерахують гроші на потреби військових. 19 квітня працівники переслали майже 400 тисяч на потреби третього окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. Цього місяця гроші перешлють 31 травня після того, як отримають заробітну плату.

У Кропивницькому в останню путь провели українських воїнів - Віктора Нестеренко та Олександр Сухова. Прощання з Героями, які полягли захищаючи Україну від російських загарбників. Віддали їм шану та провели загиблих у вічність рідні, друзі, земляки, бойові побратими.

У дендропарку Кропивницького виступили місцеві музичні гурти «EFIR» і «Cardio», які під час концерту збирали гроші для волонтерської організації «Серця матерів», щоб передати на потреби Збройним силам України.

Координатор ВІ “Активна Громада” брав участь у плетінні маскувальних сіток.

Полтавська

Перейменувати близько сорока вулиць Полтави планують упродовж двох місяців, розповів перший заступник міського голови Валерій Пархоменко. Мова йде про назви вулиць, які походять від русизмів, таких як “Уютна”. Крім того, це вулиці, названі на честь радянських діячів. Варіанти нових назв обіцяють винести на громадське обговорення.(https://irt.pl.ua/news/24637/)

27 травня Полтавська міська рада вирішила розірвати договори з приватними маршрутними перевізниками і вже з 13 травня вони не виїжджають на маршрути. У міськраді заявили, що монополісти-перевізники не дотримуються умов перевезення пасажирів, шантажують владу і жителів міста. Однак підвищення тарифів усе ж заплановане.

У Полтаві під час комедійної імпровізації від театру «Чорний квадрат» було зібрано 10 200 грн. Усі кошти перерахували ГО «Оборона Полтава», за які будуть закуплені батарейки для дронів військових Збройних сил України.

10-річний харків’янин Іван Самсонов у Полтаві зібрав 7 тисяч гривень на потреби військових. Хлопчик переїхав з сім’єю з Харкова до Полтави через війну. Майже три місяці він виготовляє браслети та продає щосуботи на вулиці міста, також має замовлення через інтернет. Зібрані кошти батьки Івана перераховують для Збройних сил України. (https://suspilne.media/244131-10-ricnij-harkivanin-u-poltavi-zibrav-dla-zsu-7-tisac-griven/)

Команда ВІ “Активна Громада” Полтави провела арт-терапевтичний захід для дітей внутрішньо переміщених осіб.

Вінницька

Жмеринка

На території громади ворожих військових немає.

Тероборона патрулює територію громади. Загальна ситуація в громаді стабільна.

Мер міста закликав дотримуватись заходів безпеки в зв’язку з тим, що приватні установи, деякі державні установи та громадяни ігнорують сигнали повітряної тривоги.

Загалом на ситуацію люди реагують спокійно, більшість звикла до воєнного стану.

Хмільник

Зранку лунали сигнали повітряної тривоги. Ситуація залишається стабільною і контрольованою. У штатному режимі працюють комунальні служби.

Представники місцевої тероборони проводили патрулювання в громаді

27 травня, до Хмільницької громади прибули дві фури міжнародної допомоги від гуманітарної організації «People in need» (Людина в біді), Чеська Республіка. Команда організації привезла розкладушки (200 штук), матраци (200 штук), ковдри (200 штук), подушки (400 штук), постільні набори (307 штук), набори каструль (20 штук), електрочайники (20 штук), підгузки дорослі (30 упаковок), памперси дитячі (30 упаковок), крем дитячий (100 штук), а також баки для води (200 штук) та пральні машини (2 штуки).

Координатори Активної Громади Хмільника та Хмільницького району проводять підготовку до чергового заходу з місцевими мешканцями та переселенцями.

Західні області

Рівненська

Загальна ситуація - відносно спокійно, повітряних тривог не було.

Військові Збройних сил України патрулюють кордон з білоруссю.

Представники тероборони патрулюють та чергують на блокпостах.

Для тероборони передали необхідну їм техніку. 

Координаторка ВІ “Активна Громада” допомагала в молодіжному просторі, де відбувався захід.

Чернівецька

Наразі у Чернівецькій області безпечно: представниками силових структур в посиленому режимі цілодобово охороняють спокій буковинців і гостей краю.

Буковина попрощалась з відважними воїнами Максимом Федорюком та Андрієм Боднарюком, які загинули в запеклих боях за незалежність та територіальну цілісність України.

Обладнання, що зміцнить захист державного кордону, а також гуманітарний вантаж для внутрішньо переміщених осіб привіз до Чернівців Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківерь.

За три місяці повномасштабної війни у Чернівецькій області одружилися майже дві тисячі пар молодят.

Команда ВІ ”Активна Громада” Чернівців спільно із Буковинським центром культури і мистецтва організувала майстер-клас із витинанки для сімей, які знайшли прихисток на Буковині. Познайомив учасників із історією виникнення витинанок та навчив присутніх створенню «Дерева життя» народний майстер України Василь Ілліч Беженар. Такі заходи арт-терапевтичного характеру спрямовані на подолання стресу через заняття певним видом мистецтва. В майбутньому заплановано проведення ще декількох спільних майстер-класів.

Закарпатська

На Закарпатті запрацює регіональне представництво консультативної місії Європейського Союзу. Про це йшлося сьогодні на зустрічі заступника очільника краю Петра Добромільського з головою консультативної місії ЄС в Україні Антті Хартікайнен. Регіональний підрозділ КМЄС функціонуватиме в Ужгороді. Облаштування офісу та розміщення персоналу планують завершити протягом трьох місяців. 

Рада оборони Закарпатської області скасувала заборону на в’їзд транспортних засобів, іншої самохідної техніки (крім транзитних шляхів) та відвідування лісів населенням.

В Ужгороді Лінгвістична гімназія імені Т.Г.Шевченка організувала благодійну акцію на підтримку військових на набережній Незалежності. Проводили майстер-класи з орігамі, плетіння браслетів, виготовлення ляльки-мотанки, аквагрим для малюків, ярмарок із роботами учнів та смачними десертами, продаж футболок з принтами малюнків гімназистів. Найочікуванішою подією дня був традиційний показ фільму під липами від продюсерського центру «Весна переможе» .


Регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” продовжує плести маскувальні сітки.


Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар