Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
12 Листопада 2021
Тетяна Кавуненко

Тренери Інституту “Республіка” провели навчання для міністерств по ПК в партнерстві з Секретаріатом КМУ за підтримки Національного демократичного інституту.

88

Тренери Інституту “Республіка” провели навчання для міністерств по ПК в партнерстві з Секретаріатом КМУ за підтримки Національного демократичного інституту.

26.10-10.11 пройшла серія Практичних тренінгів для учасників Спільноти практиків публічних консультацій для міністерств в партнерстві з Секретаріатом Кабінету міністрів України.


“В Україні активно розвивається культура Публічних консультацій і все більше представників влади цікавляться різними варіантами організації та проведення громадських обговорень. Спільно з партнерами ми провели серію тренінгів для представників різних міністерств. Ми розуміємо, що для учасників дуже важливо отримати практичні знання, тому тренінг був максимально інтерактивний. Протягом тренінгу учасники створили власні ПК, зібрали пропозиції, проаналізували їх і написали короткі звіти. Таким чином, учасники на практиці пройшли всі етапи консультації та отримали свій власний досвід з організації та проведення ПК. Сподіваюсь, що ці знання допоможуть учасникам в майбутньому організувати й провести власні ПК”, – каже Віталій Гліжинський, керівник проєкту “Публічні консультації з міністерствами”.


В тренінгах взяли участь:

– Міністерство енергетики;

– Міністерство внутрішніх справ;

– Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій;

– Міністерство економіки;

– Міністерство освіти;

– Міністерство охорони здоров’я;

– Міністерство соціальної політики;

– Міністерство оборони;

– Міністерство у справах ветеранів;

– Секретаріат Кабінету Міністрів України.


Секретаріат Кабінету Міністрів України у співпраці з Національним Демократичним Інститутом (НДІ) планують надалі забезпечувати можливості для навчання, обміну досвідом та нетворкінгу для першої когорти учасників Спільноти.

З цією метою учасникам Спільноти було запропоновано практичний навчальний тренінг по циклу публічної консультації. Тренінг включав чотири сесії, під час яких учасники змогли на основі конкретного сценарію публічної консультації пройти повний цикл публічної консультації. Тренінг проводився тренерами з Інституту «Республіка», які мають значний досвід в організації та проведення публічних консультацій.


Зокрема, навчання провели:

– Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту «Республіка», засновниця ВІ «Активна Громада»;

– Віталій Гліжинський, керівник проєкту «Публічні консультації з міністерствами»;

– Олександр Журик, аналітик Інституту «Республіка» та ВІ «Активна Громада».


Відбулося обговорення законопроєкту «Про публічні консультації: Як має відбуватись процес публічних консультацій». Учасники тренінгу розробляли дизайн Публічної консультації по даному закону. Він має пояснювати, що таке публічні консультації, хто і в яких випадках має їх проводити, які можуть бути винятки, яким чином мають проходити, які обов’язки та відповідальності. ПК проводяться для того, щоб зібрати ідеї та пропозиції, щоб напрацювати якісний документ. 


Також було відбулося обговорення проведення Публічних консультацій Уряду щодо запровадження обов’язкової вакцинації від Covid-19 для працівників освітньої галузі. По цьому законопроєкту учасники теж напрацьовували те, як мають проходити Публічні консультації із заінтесованими особами. 


Оскільки, однією з найбільших проблем під час пандемії Covid-19 є забезпечення якісної шкільної освіти для дітей і через локдаун та карантинні обмеження, школи часто змушені переходити на навчання онлайн, що може негативно впливати на якість освітніх послуг та соціалізацію дітей. Тому уряд розглядає можливість включення до даного наказу працівників шкіл та запровадження обов’язкової вакцинації для них. 


Для того, щоб визначитися, чи вносити працівників шкіл до проєкту наказу, Міністерство має на меті провести публічні консультації щодо доцільності даного рішення. Розробкою ПК по цьому питанню учасники займалися під час навчання. 


Учасники тренінгів позитивно відгукуються про навчання:

“Нам дуже сподобалась атмосфера, в якій проходив тренінг. Ми дізнались глибше, яким має бути процес публічних консультацій та отримали конкретні інструменти. Ваша організація – найкраще спеціалізується на проведенні публічних консультацій. Ми це знаємо і на практиці і відчувалось під час тренінгу”.

«Навчилися використовувати онлайн-опитувальник та вже поділилася цим інструментом з колегами з нашого відділу. Думаємо, як можемо використовувати такий формат у наших консультаціях».

«Навчилася працювати за новою структурою звіту: такий варіант кращий за той мінімум, що передбачений Порядком, затвердженим для міністерств».

«Дізналися про нові інструменти: Canva, робота з Google-таблицями. Це допоможе у виконанні щоденних завдань».

«Сподобалось, що тренінг був повністю сконцентрований на практичній роботі».

«Формат консультацій, які зараз проводять міністерства, часто зводиться до формального підходу. Дізналися, як використовувати опитувальник та написати більш змістовний звіт для якісних консультацій».

Зазначимо, Публічні консультації – це двосторонній процес комунікації між органами влади та громадянами щодо конкретних питань державної політики.

Довідка. Навчання проводилося за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар