Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
22 Листопада 2021
Діана Делюрман

В рамках тренінгу Олександр Солонтай розповів, як органи місцевого самоврядування можуть сприяти економічному зростанню та підтримувати бізнес в громаді.

136

Економічний розвиток – один з найважливіших напрямів в громаді. Адже це не лише наповнює місцевий бюджет та створює більше робочих міст, а також залучає більше талановитих людей та інвесторів в ТГ. Втім, наразі в наших громадах існують ряд проблем, які не сприяють економічному зростанню. Тож як з ними впоратись? Розповідає Олександр Солонтай, директор програм практичної політики Інституту Політичної Освіти.



“За наших умов, економічний розвиток – це більш пріоритетний проєкт, ніж решта”, – зазначає експерт.

Проблеми

  • Відсутня пряма лінія мислення: розвивається підприємець – розвивається й громада.
  • Відсутність цільових програм з розвитку підприємництва.
  • Брак промоції громади. Перший рівень – це сувеніри, історії успіху з громади тощо. Вищий рівень – це вже інвестиційні паспорти, пропозиції до співпраці.

Олександр Солонтай зазначає, що часто місцева влада дивиться на підприємців не з точки зору партнерства. Вони, радше, думають: наскільки він буде слідувати правилам та підкорятись нам?

Рішення


Експерт також радить не ставитись зневажливо до тіньового бізнесу, з якого громада не отримує гроші безпосередньо. Насправді ж ці нелегальні прибутки згодом конвертуються в легальні гроші, адже підприємці їх витрачають.

Як громаді розвинути свій продукт?

Олександр Солонтай зауважує, що для розвитку має змінюватись і законодавство. “Я агітую центр надати громадам можливість займатися інвестиціями, стратегією, плануванням, містобудуванням і наповненням людськими ресурсами”, – зазначає експерт.


Запис лекції можна переглянути на нашому YouTube-каналі: youtu.be/y1-T9CI6r6Y


Довідка. Захід відбувається за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI).

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар