Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
Історія успіху
22 Січня 2024

У кропивницькій громадській ініціативі "Годуємо патріотів" з початку російського вторгнення розфасували майже 150 тисяч пакетів сухих супів і борщів. 

66

«Головна мета нашої ініціативи - це, щоб військові на передовій та жителі областей, де тривають бойові дії, мали змогу з’їсти домашній суп чи борщ. Щоб наші захисники та захисниці, а також цивільні люди, кі потерпають від війни, відчували турботу та пам’ятали, що про них турбуються!» – говорить координатора ініціативи Олена Коряк. 

Для військових фасують три види сухих супів: харчо, гороховий, вермішелевий та борщ. Працюють у дві зміни. Долучаються місцеві жителі та переселенці. Готувати овочеві набори почали торік 28 лютого. Перше фасування було 28 лютого 2022 року, тоді розфасували майже 400 упаковок, на той час фасували з розрахунку на сім літрів. Наразі все вдосконалили, врахували запити військових і сьогодні кожен пакет – це чотири літри смачної їжі з розрахунку на шість-вісім порцій.

За час існування ініціативи до неї долучились близько 60 осіб, які приходять щосуботи й готують 1200 наборів сухих супів чи борщів. 

Змінилася й рецептура: вона залежить від наявності круп і овочів та кількість солі. Її кладуть менше на прохання військових. Хлопці часто беруть цей суп як стратегічний запас їжі. Бійці розповідали, що в оточенні тиждень харчувалися такими пакетиками їжі. Окрім сухих супів та борщу, фасують сухарі, горіхи, сушені яблука та груші. Овочі та фрукти сушать і передають місцеві жителі.Серед тих, хто приходить працювати є матері чиї сини захищають Україну і теж отримують ці супи та борщі. 

"Мій син сказав, вони варили ці супи, дуже смачні, бо все з натуральних продуктів. Хлопці дуже хвалять, кажуть, що швидко готуються, бо у них там зовсім часу немає", - говорить мама солдата Марія Лебідь.  

 "Годуємо патріотів" має в своєму складі «дорослу кухню», «молодіжну кухню, а тепер ще й «дитячу», яка вперше відбулась 16 грудня п.р. І участь в ній взяли 15 дітей.

 «Це приготування дітками до 14 років сухих борщів, супів або ж фасування смаколиків – яблучок, горішків, печива. Надзвичайно важливим є патріотичне виховання дітей. Діти усвідомлюють свою безпосередню участь в цій надзвичайно важливій справі, адже на ситий шлунок і ворога легше бити!", - наголошує координатора громадської ініціативи Олена Коряк.  

Довідка. Матеріал підготовлено та опубліковано в рамках проєкту "Активна Громада: право вибору", який підтримується Національним Демократичним Інститутом (NDI) за фінансування наданим Агентством США з Міжнародного Розвитку.

Примітка. Місія "Активної Громади": досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту "Республіка". Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Авторка: Надія Гармазій , комунікаційниця "Активної Громади" м. Кропивницький.


Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар