Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
18 Червня 2021
Галушка Катерина, менеджерка з комунікацій

Демократичний устрій країни передбачає систему, за якої уряд контролюється народом, а всі люди є рівними з точки зору здійснення такого контролю. Проте на практиці – через нерівний доступ до фінансування поле для політичних гравців важко назвати рівнопраним.

191

Без сумніву, щоб відігравати важливу роль у політичних процесах, партіям потрібні фінансові ресурси. Але: у той час, коли громадяни хочуть, щоб політичні партії відображали їхні погляди та реагували на їхні потреби, партії задовольняють інтереси донорів, які їх фінансово забезпечують. Відтак електорат вважає, що політики більше зацікавлені у грошах, ніж у представленні інтересів громадян.

Чому важливо це змінити?

Що можна зробити?

Політичні партії, що створювалися під конкретних людей, є і будуть. А як спонукати об’єднуватися у партії людей, які готові щось робити? Які мають необхідні знання і досвід, мають професійне бачення, але через проблему з фінансуванням радше зважаться об’єднатися у громадську організацію. Партія, створена з високою метою, чистою совістю і бажанням, без ресурсів не зможе про себе заявляти і не здобуде вагомий політичний рейтинг, щоб прийти у владу виконувати своє призначення.

Ми, громадяни, насправді будуємо політику і політична партія – той орган, що представляє наші інтереси на державному рівні. А відтак громадяни зацікавлені, щоб партія мала фінансову незалежність. Коли людина розумітиме свої вигоди, вона бачитиме доцільність вкладати свої кревні у діяльність та розвиток партії. Коли людина розумітиме, що вона втратить, відмовившись від такої можливості, це також матиме свій вплив.

Звісно, на початку цей процес йтиме повільно Але громадяни, які уже готові фінансово підтримувати партії, є і будуть. Перед такими ідейними партіями стоятиме багато викликів: по-перше, вони не матимуть потрібної суми на великі звершення, тож одразу не буде що показати людям. Але, як мінімум, партія може засвідчити свою чесність – демонструвати прозорість дій, гроші використати не на рекламу, а, наприклад, на підвищення компетентності своїх членів. І насамкінець про активність людей: податки ми платимо, але не є активними учасниками політичного процесу. Якщо ми вкладемо свої гроші, ми будемо стежити, вболівати, волонтерити, агітувати, переконуючи інших голосувати за партію, якій довіряємо.

Довідка. Заходи проводить робоча група Верховної Ради України з розробки закону про політичні партії в партнерстві з Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” та Центром політико-правових реформ за сприяння Національного демократичного інституту та завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Примітка. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада” – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у розв’язанні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту “Республіка”.

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар