Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
15 Червня 2022
Тетяна Кавуненко

Розмова із засновницею ініціативи з психологічної допомоги українцям та засновницею Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» Олександрою Гліжинською.

369

В Україні за період з початку повномасштабного вторгнення росії мільйони людей відчувають різні прояви зміни психологічного стану. У зв’язку з цим, сотні тисяч людей мають потребу і звертаються за психологічною допомогою до спеціалістів.

Завдяки діяльності Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада”, яка ще в квітні 2022 року відкрила записи на психологічні консультації з професійними психологами та коучами, проводить різні тренінги, вебінари та групові заняття, арттерапію, тисячі дорослих та дітей по всій Україні мають змогу долучитися до заходів, які допомогають розібратися зі своїми емоціями та покращити психологічний стан.

Українці в умовах війни потребують особливої підтримки.

Якщо ви чи ваші рідні відчуваєте тривогу, у вас трапляються панічні атаки, ви близькі до депресії чи навіть на межі - обв’язково зверніться за підтримкою та допомогою до спеціалістів.

Олександра Гліжинська, співзасновниця ініціативи з психологічної допомоги та засновниця Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада», розповідає в інтерв’ю “Громадському радіо”  про те, які спеціалісти працюють в команді, з якими запитами найчастіше звертаються до психологів, чому важливо піклуватися про своє психологічне здоров'я та що потрібно зробити, аби записатися на консультацію з психологом. 

 “Я, персонально, почала консультувати ще з середини березня. Це було у спільній волонтерській ініціативі між різними організаціями: і приватними, і громадськими. Ми створили спільну ініціативу, де було багато психологів, коучів, НЛП-практиків. З чим ми, перш за все, мали справу? Це кризова психологія, кризові стани у людей. Це тривожність, це страх. Інколи - відчай, печаль. Це прийняття рішень, наприклад, коли людина вагалася: переїжджати чи не переїжджати. Зараз - це переїжджати додому чи ще залишатися в іншій країні чи іншому місті України. Інколи, на жаль, бували випадки, які пов’язані з втратою. Тоді це потребує значно довшої роботи колег з такими станами у людей. Коли я місяць активно поволонтерила, ми подумали, що оскільки у нас теж є певна аудиторія, з якою ми працювали по всій Україні, варто на базі організації запустити системну допомогу. Наші колеги: 10 психологів, коучів, НЛП-практиків допомагають, як й індивідуально, так і проводять групові події, де людина може прийти й вирішити свій запит. Також у нас є 2 колеги, які працюють безпосередньо з дітьми. Часто буває, що батьки звертаються із запитом, що діти знаходяться у нетиповому для них психологічному стані й вони просять допомоги. Тому працюємо і з дорослими, і з дітками”, - розповідає Олександра. 

Фахівці, які працюють в ініціативі, це - консультанти з різними напрямками: є психотерапевти, психологи, є НЛП-практики, коучі. В залежності від запиту, з яким людина звертається, вона може або сама обрати у нас на сайті відповідного спеціаліста, або ж ми можемо порадити, в залежності від того, з яким питанням людина приходить.

Щодо вибору форм співпраці: людина заходить до нас на ag.com.ua.

Одразу на порталі можна побачити велику кнопку “Психологічна допомога”.


Там можна заповнити коротеньку анкету, прописати свій запит. Інколи - у людини не така глибока травма. Вона може пройти одну консультацію і їй цього буде достатньо на певний період часу. Інколи - людина тривалий час знаходиться в стані певних переживань і тривалий час їх не вирішувала, це питання може бути загострене. Або, наприклад, травма: людина сиділа тривалий час в підвалі або ще якісь випадки непрості такі, як втрата - тоді це може бути 3 чи більше консультації. Це відбувається у форматі домовленості між людиною, яка звертається і коучем або психологом, який надає цю допомогу. Якщо людина, по відчуттю, потребує більшу кількість консультацій - ми надаємо таку можливість. Або ж це може радити спеціаліст, в залежності від того, з яким станом людина прийшла. Є безпосередні травми, які приходять внаслідок війни. І так само бувають ситуації, коли відбувається ретравматизація. Або підсвічуються ті проблеми, які людина не вирішувала під час відносно мирного життя. Чому відносно мирного - тому що ми знаємо, що у нас 9-й рік триває війна. Якщо це ретравматизація, або спливають теми, які уже тривалий час непокоїли людину, тоді взаємодія між психологом і людиною може тривати довший час. Це, якщо ми говоримо про індивідуальну роботу.

Також на сайті ми публікуємо оголошення про ряд психологічних тренінгів. Вони вже вузькоспеціалізовані. І людина може прийти на таку групову роботу. Щовівторка та щочетверга, я, наприклад, проводжу практичні заняття, які стосуються емоцій під час війни. З учасниками та учасницями на них ми глибоко розбираємо якусь певну емоцію, яка тривалий час турбує. Потім людина - попрацювавши, отримує полегшення цього стану. Потім на теоретичному рівні ми розбираємо, чому людина так чи інакше реагує на певні ситуації. Кожна людина може обрати свій шлях: чи індивідуальний, чи груповий. В залежності від того, як їй зручніше.

В основному, люди приходять до нас через соціальні мережі. Тобто, вони бачать оголошення про таку можливість. Також - через публікації в ЗМІ та по рекомендаціях. Людина побачила інформацію, що хтось із наших колег проводить відповідні практики, вона побачила відгуки інших людей, які готові про це говорити. Через такі канали, в основному, люди приходять до нас.

Відгуки про наших спеціалістів можна прочитати на нашому порталі "Активної Громади"

Чи дають результат звернення, якщо людина приходить не з власної волі? Ні. Ми, як експерти, можемо стимулювати людей до розуміння, що це важливо, що це нормально. Що піти до психолога - це так само як піти до терапевта. В Україні немає поширеної культури звертатися до психолога. якщо ми йшли вулицею, впали і розбили коліно - ми накладаємо пов’язку або йдемо в лікарню, щоб там це зробили. Але, якщо, наприклад, людина отримала психологічну травму, то вона часто думає: “Та, може пройде?”. Або: “Та, ось я розповім родичам чи друзям і все мине”. Так, ми відчуємо певне полегшення, якщо ми поділимося певною ситуацією. Але проблему це не вирішить. По-друге, з рідними і близькими ми не здатні розкриватися повністю. Інколи людина може щось перебільшити чи, навпаки, недоговорити. А психолог якраз орієнтований на те, щоб максимально прояснити ситуацію. Щоб людина глибше зрозуміла свій стан, глибше зрозуміла, що з нею відбувається. І, найголовніше, це - знайти рішення: як буде далі, як полегшити той стан, який є на цей час. Але це може відбутися лише у разі взаємної згоди. Тобто, психологу не повинно бути “більше потрібно”, ніж людині, яка до нього приходить. Важливо, щоб людина була відверта, щоб вона проговорювала те, що її непокоїть. Зазвичай, професійні психологи не працюють з людьми, які самі цього не хочуть. Хочу також наголосити на тому, що чим довше ми перебуваємо в нетиповому для нас стані, тим ситуація поглиблюється і тим не простіше буде потім, з часом, працювати з цим станом. Наприклад, сталася якась травматична подія. Ми її якось всередині прожили. Через певний час - ще якийсь тригер відбувся. Наклався на ту ситуацію. Потім знову якийсь тригер відбувся, якась ситуація. Знову наклалося. Ми новини подивилися, почули від друзів якусь історію. Це не лише, коли людина була безпосереднім учасником подій. Але й коли людина додатково отримує якийсь непростий досвід комунікації або травма при спогляданні чогось. Відбувається травма свідка. Одна травма накладається на іншу і тоді виходить такий багатошаровий торт з цих історій і, відповідно, тоді людина мусить це все пропрацьовувати. Буває також, що ми йдемо з клієнтами в дитячий досвід. Наприклад, перша якась ситуація відбулася в дитинстві і яка потім з людиною протягом всього життя. Тому, чим раніше людина звернеться, тим краще.

Що може бути показником того, що потрібно звернутися за психологічною допомогою? Наприклад, до якоїсь певної події людина нормально спала, зараз, 2-3 місяці, людина нормально не спить: сняться жахіття, часто прокидається тощо. Або прояви агресії, яких раніше не було або вони були рідко.

Тому, якщо ви бачите якусь певну зміну в своїй поведінці, будь ласка, звертайтеся! В нашій організації є хороші експерти. Так само - інші організації також надають психологічну допомогу. Будьте сміливими і робіть ваше життя кращим навіть в таких непростих умовах, в яких ми зараз всі знаходимося.

Що можна сказати людині, яка усвідомлює потребу у психологічній допомозі, але відкладає це на потім, бо зараз війна і це “не на часі”? “Не на часі” - це могло бути в березні. Коли багато хто з нас думав й деякі експерти нам говорили, що все закінчиться у квітні. Зараз більшість із нас усвідомлює, що жодна людина не може сказати, коли завершиться війна. І нам потрібно пристосовуватися до тих умов, в яких ми зараз знаходимося. Тобто, психіка має адаптуватися. Якщо ми не вирішуємо наше питання, це називається - “відкладене життя”. Тобто, я відкладаю своє життя “на колись, “на потім”. А коли це “потім” - незрозуміло. Деякі люди в соцмережах пишуть: “У мене вкрали 3 місяці”. Так, з одного боку - прийшли окупанти, вони не дають можливості жити повноцінним життям. Разом з тим, тут питання і до нас самих: “А чи даємо ми собі право жити зараз?”. Якраз задача окупантів, які приходять на нашу землю, щоб ми всі були в не ресурсному стані. Коли людина знаходиться в критичному стані, в депресії, в якихось непростих емоційних станах - вона значно більш схильна до того, щоб робити певні помилки. Якщо ми хочемо перемогти, то нам потрібно вже зараз забезпечувати свою психологічну сталість, психологічне здоров’я, окрім всіх інших позицій. Тому варто приділяти собі увагу. Це займає не так багато часу, але це дає величезний ресурс для того, щоб ми були дієздатними надалі. І могли витримати не короткий спринт, на який ми колись розраховували, а, в тому числі марафон, який зараз відбувається. Часто в цьому випадку цитують Віктора Франкла, який пройшов концтабір. Він казав, що ті люди, які прийняли ту ситуацію, в якій вони знаходяться і жили моментом, ті люди, якраз, і змогли вижити в таких непростих умовах. В нас є зараз можливість забезпечити своє фізичне і психологічне здоров’я. Тому хотілося б, щоб люди про себе більше дбали й тоді буде значно більше шансів наблизити ту перемогу, якої ми всі дуже прагнемо.

Безоплатно або за донат психологічну допомогу можна отримати, заповнивши форму на сайті ВІ «Активна громада». На дошці оголошень сайту є інформація про тренінги, на них також можна записатися. Ми системно проводимо зустрічі з психологами, коучами у прямому ефірі на сторінці «Активної Громади» у Facebook. Ви можете їх послухати та за відчуттями обрати ту людину, яка найбільше підходить вам.

Є безліч варіантів скористатися психологічною допомогою. Головне - не нехтувати цими можливостями й дбати про себе.

Повна версія аудіо-запису інтерв’ю з Олександрою Гліжинською - на сайті “Громадського радіо”.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.


Розмову провела: Анастасія Багаліка, журналістка та ведуча “Громадського радіо”

Розшифровка ефіру: Тетяна Кавуненко, керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада”


Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар