Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
4 Березня 2022

Вночі 4 березня російські війська відкрили вогонь в районі найбільшої в Європі АЕС та тимчасово взяли її під контроль. Яка ситуація наразі - розповідаємо в матеріалі.

221

Запорізька АЕС працює! Фахівці продовжують роботу й наглядають за всіма блоками станції. Однак, найбільша в Європі атомна станція Запорізька АЕС досі знаходиться під контролем окупантів. Шоста у світі ЗАЕС має шість енергоблоків, у Чорнобильської їх було чотири.

«Станом на 14:00 енергосистема працює стабільно, забезпечуючи українських споживачів та збройні сили електроенергією», - каже Володимир Кудрицький, Голова правління НЕК «Укренерго».

За його словами, фахівці ЗАЕС контролюють стан всіх ядерних обʼєктів станції. Однак робота двох енергоблоків залишається призупиненими. Електроенергію в мережу подає тільки один блок, працюють атомні, теплові, гідроелектростанції.

Україна звернулася до Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) з проханням вплинути на НАТО, аби закрити небо й убезпечити ядерні об'єкти. А отже, убезпечити від катастрофи ввесь світ.

Генеральний директор МАГАТЕ висловив стурбованість ситуацією в Україні й запевнив, що агенція переходить в режим цілодобової роботи та реагування:

«Я вкрай стурбований у зв'язку із ситуацією на Запорізькій АЕС і тим, що відбувалося там уночі. Ведення вогню в районі атомної електростанції є порушенням основного принципу, згідно з яким необхідно завжди підтримувати фізичну цілісність ядерних установок та забезпечувати їхню безпеку».

Нагадаємо, що вночі російські військові обстріляли навчальний та лабораторно-побутовий корпуси, що спричинило масштабну пожежу на станції.

Радіація не має кордонів, не обирає кого знищувати. Вона вбиває повільно всіх. Досвід Чорнобиля показав, що може статися зі світом.

Треба діяти!

Дякуємо кожному, хто не мовчить, хто бореться за Україну!

Звертаємось з проханням до української діаспори, міжнародних організацій вплинути на представників НАТО, ЄС і наполягати на закритті неба над Україною.

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності.

Авторка: Лідія Гармаш

Теги: війна
Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар