Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
5 Березня 2022

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни бомбардують друге за величиною українське місто — Харків. Певно, російська влада розраховувала на швидке підкорення міста, близького до кордону рф. Утім, харків’яни довели, що Харків ніколи не буде російським містом. Ми розповімо про супротив Харкова зі свідчень Андрія, члена Штабу оборони Харкова, активіста “Активної Громади”, який продовжує захищати місто від російських загарбників.

455

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни бомбардують друге за величиною українське місто — Харків. Певно, російська влада розраховувала на швидке підкорення міста, близького до кордону рф. Утім, харків’яни довели, що Харків ніколи не буде російським містом. Ми розповімо про супротив Харкова зі свідчень Андрія, члена Штабу оборони Харкова, активіста “Активної Громади”, який продовжує захищати місто від російських загарбників.

“Вони прийшли до нас додому, коли їх ніхто не кликав. Знищують місто, яке ми відбудовували, особливо після Революції Гідності. Росіяни системно знищують Харків. Вони щодня обстрілюють місто з мінометів і “градів”, бомбардують його з літаків двічі-тричі на день. Вони перетворюють місто в каміння. Історичного центру Харкова вже немає. Для мене, як для харків’янина і для людини, що пройшла революцію Гідності і долучалась до розвитку міста, це боляче бачити. Місто перетворюють в руїні”. - розповідає Андрій.

Андрій був очевидцем того, як бомбардували адміністративний квартал Харкова - площу Свободи.

“Сиділи, пили каву. Перша ракета прилетіла біля будівлі, всі вікна вибило. Ми всі лягли. Далі всі вийшли в коридор. Я пішов за бронежилетом і каскою. Сів у коридорі. Потім удар, темрява, немає чим дихати. За метрів 20 побачив сковзну диру в 6 поверхів”

2 березня російські військові обстріляли військовий госпіталь. Це порушує міжнародне гуманітарне право. Андрій коментує таку поведінку кремля:

“Немає держави, яка дотримується законів. Це просто терористи. Я не розумію, чому міжнародне товариство реагує відносно спокійно, не жорстко. Нас просто знищують”.

В Харкові загарбники бомбардували не лише адміністративні та військові установи, а й житлові квартали. Більшість жертв атак росії — цивільні жителі. За словами Андрія, загинуло багато волонтерів.

Багато людей вже виїхало з Харкова. В місті мало машин і вуличного освітлення. Але залишаються люди, які продовжують тримати оборону.

“Харків завжди був центром спротиву проти російської агресії. Це блокпост сходу України, тому дуже важливо зберегти його під українським контролем. Росіяни очікували, що легко пройдуть. Вони чомусь вважають, що в такий спосіб візьмуть Харків”.

Активіст розповідає, що захопити місто є стратегічно важливою метою для росіян. Вони практикують проголошення квазіреспублік з російськомовним населенням. Але попри те, що багато харків’ян не могли припустити вторгнення росії, більшість з них мали українські погляди.

“Тепер 95% харків’ян люто ненавидять росію і російського президента. Це історичний момент. Покоління, яке зараз виросте, побачить, що несе з собою Москва і “русский мир”. І ніколи не повірить росії, якою б демократичною вона не була б. То хай вони [росіяни] думають, якими ми станемо.

Росія — той самий СРСР. Ворог, який не змінювався. Ми винні в тому, що не розбудовували державу і не ставились масово свідомо до вибору Президента, місцевої влади у попередні роки. Я надіюсь, що після цієї війни, громадяни нарешті зрозуміють, що живуть в державі Україна зі своєю мовою, культурою, тисячолітньою історією. Державою, яка завжди була демократичною і кардинально відрізнялась від російської федерації, російської імперії, СРСР. Як хочете її називайте. Ми різні, попри те, що колись були колонією, яку вони використовували у своїх цілях

Ця держава — ворог. Це держава, що знищує нашу націю і вважає себе господарем. Для нас це не брати. Це просто прибацані сусіди, які вбили собі в голову, що вони господарі”.

Наостанок ми запитали Андрія, що б він сказав російським військовим, якби їх зустрів.

“Як у цьому мемі: “Русский, йди на…” Штаб оборони Харкова далі буде боронити місто. Ми НЕ здамо Харків росіянам. Хай вони це почують. Якщо вони не хочуть м'ясо, то хай забираються звідси. Харків ніколи не буде русским!”

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності.

Авторка: Діана Делюрман, комунікаційна менеджерка ВІ "Активна Громада"

Теги: війна
Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар