Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
20 Січня 2022
Діана Делюрман

В серії матеріалів ми поговоримо про свідоме споживання, екоактивізм та інші важливі речі, від яких залежить розвиток громад.

296

Як громадяни, ви можете впливати на кліматичну політику у два способи. Перший — зосередитись на особистому виборі і свідомому споживанні. Ще один — системно вимагати від посадовців структурних змін. Як ви гадаєте, який з них є більш ефективним?

Чимало кліматологів відповіли б, що другий. А зацикленість на персональній відповідальності кожної особи, навпаки, може бути не лише малоефективною, але й небезпечною. У чому проблема та яку позицію зайняти — поговоримо в статті.

Свідоме споживання — це не лише про те, як придбати найбільш екологічний продукт. Це про десятки виборів, які ви робите щодня. Обрати трамвай чи автівку, один телеканал чи інший, локальний продукт чи іноземний. Тут йдеться про глобальну гігієну споживання продуктів, інформації та впливів.

Певно, від такої думки стає зле. Як можна все життя перейматись про тисячі дрібних виборів? Такий підхід морально тисне і зовсім не є продуктивним. Тож своє свідоме споживання важливо вибудовувати так, аби ви могли дати собі право на відпочинок без почуття провини. До того ж чим більше ви практикуєте свідомий вибір, тим легше і швидше він вам буде даватись.

Є одна річ, яка може і потішити, і розчарувати одночасно. Особиста відповідальність окремих людей не розв'яже проблеми кліматичної кризи. Вплинути на це можуть лише політики і корпорації. Так, наприклад, джерелом 70% викидів парникових газів є 100 корпорацій, що видобувають паливо. 

Окрім того, що деякі компанії безпосередньо впливають на кліматичні зміни, вони й вибудовували міф про персональну відповідальність. Також вони замовчували негативний вплив на природу, і замовляли дослідження з неправдивими результатами. Про це все можна прочитати в книзі “Merchants of Doubt”.

У такий спосіб, зацикленість на особистій відповідальності відвертає нашу увагу від уряду і великих корпорацій.

Кліматолог Женев'єв Гюнтер пише:

“Те, що ми несемо відповідальність за зміни клімату — вигадана і небезпечна конструкція. Приховуючи, хто насправді відповідальний за таке важке положення, ми забезпечуємо політичне прикриття людям, що раді дозволити мільйонам інших людей померти заради власної вигоди і задоволення”.

З ним погоджується дослідник кліматичного впливу Андерс Леверман:

“Одні лише особисті жертви не вирішать проблеми кліматичної кризи. А зацикленість на особистій відповідальності паралізує зміни. Глобальні проблеми мають вирішувати інститути шляхом реальних структурних змін”.

Натомість на думку Левермана, наша особиста відповідальність полягає у тому, щоб бути обізнаними, вимагати іншого та контролювати політиків та інститути.

То що, тоді можна всюди їздити автівкою і надійно обгортати продукти пластиковими пакетами? Насправді ні. Є декілька факторів, які роблять свідомий вибір цілком раціональним.

  • Ваш вибір впливає на поведінку корпорацій, тренди і політику.

“Системні зміни потребують від людей розуміння необхідності цих змін і чіткого визначення проблеми”, — пише професор Стів Коен.

  • Це ваша гігієна. Будь-який організм потребує здорової їжі, так само як і оточення, контенту, брендів і так далі. 
  • Коли ви робите свідомий вибір, ви емоційно підживлюєте ваше бажання займатись активізмом. Окрім того, так зване “голосування гаманцем” дозволяє вам не забувати про ваші цінності.

Тож бачимо, що позитивних змін ми можемо досягнути лише впливом на політиків та корпорації. Утім, свідоме споживання і здоровий підхід до цього дозволять нам розуміти, чому ці трансформації потрібні. І, крім того, завжди будуть нагадувати про наші цінності та підживлять наш активізм.

Ви готові впливати на кліматичну політику? Тож залишайтесь з нами. Далі ми поговоримо про те, як споживати свідомо. 

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Авторка: Діана Делюрман, комунікаційна менеджерка ВІ "Активна Громада".

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар