Вітаємо на порталі Активної Громади! Увага, портал працює у тестовому режимі. Повідомляйте нам про помилку на сайті. Детальніше
2 Грудня 2021
Діана Делюрман

На тренінгу Олександра Гліжинська, виконавча директорка Інституту «Республіка» та співзасновниця ініціативи «Активна Громада», розповіла про звітність депутатів та поділилась досвідом організації.


234

Питання взаємодії мешканців громади із місцевими депутатами, зокрема, заслуховування звітів депутатів, є важливою складовою політичної культури. Однак, значна частина виборців навіть не здогадується, хто представляє їх інтереси в округах. А депутати, своєю чергою, не поспішають на зустрічі з громадою.

Втім, ситуацію можна покращити, якщо розуміти цінність звіту. А про те, як змінювати підходи до звітування, – в конспекті тренінгу Олександри Гліжинської.

Законодавче підґрунтя звітування


Експертка також наголошує, що в законодавстві немає терміну, який би дозволяв депутатам не звітуватись. Втім, наш моніторинг показав, що новообрані депутати уникали подання звітів, посилаючись на те, що у 2020 році вони були депутатами всього місяць.

Звітування. Чому це корисне для депутатів?


Про що писати у звіті?



Депутати не звітують. Що робити?

Моніторинг звітів депутатів. Досвід Інституту “Республіка”

ВГО Інститут «Республіка» та ВІ «Активна Громада» вже 5 років досліджує звіти депутатів в 30 громадах.

Впродовж травня-липня 2021 року команда Інституту “Республіка” проводила аналіз звітів депутатів 29 місцевих рад, які представляють 1 277 депутатів.


Джерелом даних для дослідження були офіційні вебсайти міських рад та відповіді на запити на інформацію щодо звітів депутатів від місцевих рад. У більшості відповідей на запити від “Активної Громади” щодо звітування депутатів, відповідальні особи місцевих рад посилалися на надто короткий строк каденції депутатів 8 скликання для здійснення свої повноважень. Отже, потреби у звітуванні за 2020 рік не вбачали.

У більшості місцевих рад немає затвердженої форми звітування депутатів. Внаслідок цього депутатські звіти відрізняються один від одного структурою та змістом, що не дає змоги порівняти роботу депутата, як в раді, так і на окрузі. І серед 331 депутатів, що переобрались, лише 28% прозвітували за останній рік своєї попередньої каденції.

Довідка. Захід організований за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Авторка: Діана Делюрман, менеджерка по роботі з Telegram та Tik-Tok ВІ «Активна Громада»

Коментарі

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишити коментар